Kritiek ontvangen op je fotowerk

    Door social media is het delen van foto’s erg eenvoudig geworden, maar is de nadruk meer en meer komen te liggen op het verzamelen van likes. Kritiek op je fotowerk krijg je nauwelijks.

    Instagram, Facebook, Flickr. Het enige doel is zoveel mogelijk likes te krijgen, want anders zien de mensen je foto’s niet meer. Foto’s van je eten, alles wat je onderweg ziet en andere nietszeggende beelden. Zoek je wat meer diepgang, dan is dat lastig te vinden op social media. Facebook en Instagram bepalen wat je te zien krijgt. Mochten de foto’s van je vrienden op verkeerde momenten gepost worden of heel weinig interactie hebben, grote kans dat jij ze niet voorbij ziet komen.

    Flickr heb ik sinds enige tijd weer ontdekt, na een nieuwsbrief-item van de Fotobond waarin ze meldden dat leden van een club het initiatief hadden genomen om een Flickr-groep te starten voor leden van de Fotobond. Goed initiatief.

    Inloggen met mijn oude account uit 2006 was niet mogelijk. Dat was nog in de Yahoo-tijd, laten we dat maar snel vergeten. Dus een nieuw account aangemaakt en direct bij de Fotobond groep aangemeld. Wat valt dat tegen zeg! Slechts 180 leden en nauwelijks interactie qua opgestarte discussies. Daar had ik juist meer van verwacht. Er worden wel foto’s geupload, maar ook hierbij is de interactie ver te zoeken. Als je uberhaupt al een commentaar krijgt is het veelal nietszeggend. 

    Dat was dus helemaal niet wat ik zocht.  

    Meteen zag ik ook weer waarom ik destijds gestopt ben met Flickr. Mensen posten hun foto in iedere groep waar ook maar een hint van relevantie te vinden was. Plaatsen hun foto’s in allerlei groepen – ik zag er zelfs eentje die in 79 groepen zat…(serieus? yep!) – om maar zoveel mogelijks ‘faves’ te krijgen, de Flickr-optie van ‘likes’. No thank you, not my cup of tea. 

    Wat is dan wel een goede manier voor mij?

    Ik zou wel behoefte hebben aan een groep waarin de leden constructieve feedback geven. Waar het niet gaat om het aantal faves of comments, maar om het niveau van de comments. Flickr is blijkbaar niet het podium om dit voor elkaar te krijgen. Of toch wel?

    Welke spelregels zouden daarvoor dan moeten gelden?
    Start een discussie op over een project waar je mee bezig bent en upload wat foto’s. Hier mag enkel commentaar op gegeven worden, geen ‘Faves’. Ook mag je de foto niet in allerlei groepen posten, hou hem het liefst beperkt tot de groep. 

    Een mooi alternatief – als we enkel kijken naar feedback op projecten – is PAPER, een tooltje van Dropbox die standaard in de webapplicatie zit, maar ook als losse app beschikbaar is. Hierin kun je net als bij Dropbox zelf bepalen wie toegang heeft tot een bepaald project en of ze enkel kunnen kijken of ook editen, oftewel commentaar geven. Het is heel gebruiksvriendelijk. Je hoeft niet met allerlei losse beelden over de mail heen en weer of een pdf maken, en vervolgens de commentaren van iedereen krijgen die overlappen of niet aansluiten, maar je zet gewoon de foto’s en teksten in de gewenste volgorde en iedereen met toegang kan er commentaar op geven. Dit is direct voor iedereen zichtbaar zodat er ook een discussie kan ontstaan. Zo leert iedereen er weer van.

    Sta open voor de kritieken die je krijgt. Het zijn meningen van anderen die het beste met je voor hebben. Maar jij bepaalt uiteindelijk wat je met de feedback doet. Het is tenslotte jouw project!


    Foto: Markus Winkler via Unsplash

    Verder lezen:

    Zodra je de foto in de openbaarheid brengt, gaan de beschouwers er een mening over vormen die ze wellicht ook met je delen. En daar kun je alleen maar blij mee zijn. Kritiek op jouw foto’s is minder fijn dan lofuitingen, maar is wel veel nuttiger. Daar leer je van.… Waarom je je foto’s aan veel mensen moet laten zien