Over de serie ‘DISNEY-DIJK een Unesco-werelderfgoed

De herinnering aan zijn jeugd was de reden voor Jan om een documentaire-fotoserie te maken over het toerisme bij het UNESCO-werelderfgoed, de molens van Kinderdijk. Als hij de stroom van toeristen op de molenkade ziet, dan denkt hij terug aan zijn jeugd, zo’n ruim 65 jaar geleden. Toen was het gebied een oase van rust. Zijn grootvader was er meer dan 40 jaar molenaar. Op deze unieke plek, was zijn leven afhankelijk van niets anders dan de wind. Het was een oase van rust.

Sinds 1997 zijn de molens van Kinderdijk een UNESCO-werelderfgoed geworden. Er is enorm veel geld nodig om de molens voor dit typisch 18e-eeuwse Nederlandse landschap te behouden. Nu komen er jaarlijks meer dan 500.000 toeristen uit de gehele wereld op bezoek. Gedreven door financiële noodzaak, is dit unieke erfgoed inmiddels geworden tot een Unesco-pretpark en verandert in een “Disney-dijk”. Als de toeristen rond 17.00 uur weer naar huis zijn, keert de oase van rust terug, zoals in de tijd van zijn Opa.


Over Jan

Jan Ros, geboren 28 december 1946. Als vrijetijdsfotograaf is Jan een autodidact. Zijn BMK onderscheiding behaalde hij in 2006 en in 2009 de cursus Fotoreflectie aan de Fotovakschool. In 2014 werd hij toegelaten als Associatie of The Royal Photographic Society, alsmede verwierf hij ook in 2014 zijn erkenning voor de EFIAP.

Meer over Jan Ros kun je lezen op de website www.rosfotografie.nl


Terug naar overzicht