De Donkere Kamers van… Carol Olerud

  De Donkere Kamers van… is een interview serie waarin een fotograaf vertelt over zijn of haar donkere kamers, de digitale en de mentale, oftewel technisch en inspirationeel. Wat maakt dat jij klikt?  

  In deze vierde editie neemt Carol Olerud je mee in haar donkere kamers.

  Wie ben je?

  Ik ben Carol Olerud FRPS, geboren in Brisbane, Australië in 1962. Mijn eerste camera kreeg ik in 1974 en dat maakte mij zo blij! Vanaf die tijd ben ik fanatiek met fotografie bezig geweest. Pas in 1997 ben ik voor het eerst bij een fotoclub gekomen. Dat was het begin van een hobby dat nog meer uit de hand is gaan lopen. Ik ging meedoen met wedstrijden, workshops, mentoraten, cursussen, fotoreizen, exposities enz. Fotoboeken maken en ga maar door. Inmiddels ben ik lid van vele groepen, o.a. de Landelijke Groep Documentaire Fotografie van de Fotobond (waar ik de coördinator ben sinds 2018), de Fotografencollectief Visie+, Fotogroep De Verbeelding, Huiskamergroep LeVeL5 en lid van een Masterclass groep. De Royal Photographic Society (RPS) is het meest recente groep waar ik bij ben aangesloten. Ik heb in 2018 de Associate Distinction gehaald, en in 2021 de Fellowship Distinction (vandaar de FRPS achter mijn naam). Ik ben ook de Organiser van de Benelux Chapter. Hierdoor ontmoet ik erg veel gelijkgestemde mensen.

  Technisch

  Vind je techniek belangrijk?

  Dit moet je kennen om dan weer van alle regels af te stappen.

  Welke apparatuur gebruik je?

  Ik heb een Canon 5DMIV met mijn lievelingslens 16-35mm f2.8L
  Voor rapportage werk gebruik ik de 28-70mm f2.8L
  Verder heb ik nog de 100mm Macro lens, 50mm lens, 70-200mm  f2.8L en de
  24-105mm  f4.L lens, maar die gebruik ik niet zo vaak.
  En uiteraard mijn iPhone 11 Pro Max

  En welke software?

  Ik ben ooit begonnen met Photoshop, maar inmiddels gebruik ik nu alleen nog de LightRoom Classic op mijn Mac

  Hoe bewerk jij je foto’s?

  Dat doe ik in LightRoom Classic. Ik print ook zelf op mijn Epson Stylus Pro 3880. Ik bewerk zo min mogelijk. Ik schiet in RAW en pas enkel kleinigheidjes aan. Voor mij moet de foto uit de camera al redelijk goed zijn, zoiets als een oude dia maken. Goed belicht enz. Dat scheelt heel veel tijd achter de computer zitten.

  Inspirationeel

  Waar ligt je hart?

  Martin Parr is echt een van mijn meest favoriete fotografen! Maar ik bewonder velen.

  Heb je een eigen stijl?

  Ik denk dat ik inmiddels wel een eigen stijl heb. Over de jaren ontwikkel je dat wel. Mooi toch als mensen een foto herkennen van jouw hand!

  Waar haal je inspiratie vandaan?

  Overal! Fotoboeken, de krant, tentoonstellingen, besprekingen enz.

  Daarnaast geeft het lid zijn van allerlei groepen en die mensen die je daar ontmoet veel inspiratie. Tijdens de hele Coronaperiode heb ik ontzettend veel Zoomsessies gedaan, meestal met de RPS. Zij organiseerden interviewsessies met fotografen van overal vandaan. Maar ook met alle andere groepen hebben we zoomsessies belegd. Ik ben wel blij dat ik zo toch wel in contact kon blijven met elkaar.

  Begint jouw project met een idee of met een los beeld?

  Beiden. Soms heb ik een idee voor een project. Ik ben nu bezig met iets wat langer duurt maar ik loop ook tegen zaken aan. Omdat ik veel fotografeer ontstaan er ook series omdat ik op een aantal onderwerpen let. Dan verzamel ik foto’s. Maar het kan ook dat ik een verhaal wil vertellen van iets dat in één keer gefotografeerd is.

  Wanneer is je project klaar?

  Kort gezegd, als het verhaal verteld is. Klinkt misschien gek, maar je voelt wel als het klaar is. Er kan niets meer bij.

  Weet je tijdens je project al hoe het eindigt?

  Dat hangt vanaf het verhaal. Met mijn nieuwe project weet ik het nog niet. Dit is een langdurig project en er komen nog veel beelden bij, er is wel een verhaal in mijn hoofd, die moet in beelden nog gaan groeien. Misschien lukt het niet, maar de uitdaging is er wel om een serie op te bouwen. Het meest lastige voor mij is aan een langdurige project te werken, vaak verander ik mijn ideeën! Dit is dus de uitdaging!

  Wat is je favoriete foto en waarom?

  Dit is een van de eerste foto’s die een mentor – in het beginstadium van mijn fotoreis – zeer goed vond. Het zijn mijn kinderen toen ze jong waren en ik koester deze foto. Er zit een heel verhaal in. Grappig ook. Wie fotografeert nou zoiets, in plaats van het kind helpen?

  Toekomst

  Wat wil je bereiken?

  Ik geniet van alles wat met fotografie te maken heeft. Het zou wel leuk zijn om ooit BMK (Landelijke groep Bonds Meester Klasse van de Fotobond) te worden. Verder heb ik in een paar jury’s gezeten. Dat is wel leuk en zal ik vaker gaan doen. Verder zie ik wel wat op mijn pad komt.

  Ik ben daarnaast best druk met het organiseren en coördineren voor de verschillende groepen.

  Wat wil je van anderen weten? Je mag één fotograaf één vraag stellen. Wat zou dat zijn?

  Lastig om te zeggen. Omdat in al die Zoomsessies de fotografen al erg uitgebreid over hun (foto)leven vertellen, heb ik meestal geen echte vragen meer. Veel info kan je ook opzoeken. Dus een fotograaf een vraag stellen vind ik moeilijk.

  Waar kunnen we meer zien?

  Op mijn persoonlijke website www.carololerud.com

  Mijn fotowerk staat ook op de websites van de groepen waar ik lid van ben:
  www.rps.org
  www.fotobond.nl
  www.fwg-deverbeelding.nl
  www.visie-plus.nl

  Op social media ben k actief op Instagram: https://www.instagram.com/carololerud/?hl=en
  Facebook: https://www.facebook.com/CarolOlerud/
  en Flickr: https://www.flickr.com/photos/carololerud/


  Verder lezen:

  Lees ook de andere edities. Bekijk alle interviews via:
  De Donkere Kamers van…