Inspiratie opdoen uit fotoboeken

  Ik ben alweer een tijdje bezig met een nieuw fotoproject. Tijdens de eerste maanden van Corona was ik voornamelijk bezig om mijn omgeving te fotograferen. Handig omdat ik a) toch nergens naartoe kon en b) ik door het thuiswerken iedere middag een lunchwandeling kon gaan doen. Camera in mijn broekzak (het grote voordeel van een Ricoh GRII), wandelschoenen aan en gaan! Ik fotografeerde zonder mezelf enige restricties op te leggen. Gewoon afdrukken als ik iets zag wat mijn interesse trok.

  Maar na iets meer dan een jaar was ik wel klaar met het project. Of beter gezegd met het nemen van foto’s voor dit project. Want sindsdien heb ik er nog leuke dingen mee gedaan. Een fotoboek gemaakt. Van een klein aantal heb ik NFT’s gemaakt. Zie mijn vorige post. Leuke bijkomstigheid daarbij is dat je van die NFT’s een online gallery kunt maken. Zo kun je via je pc door de tentoonstelling ‘wandelen’. Kijk hier: https://oncyber.io/brgstn

  Over wandelen gesproken… ik ben van plan met de foto’s uit het project een wandeling te maken waarbij je vanuit de ene foto kunt kiezen om links, rechts, of rechtdoor te gaan en zo zelf te bepalen hoe je door de stad navigeert. Alles op basis van de plaats waar die foto is gemaakt.

  We hadden het over mijn nieuwe project. Ik schreef er al eerder over in Landschapsfotografie is saai. Er kwam een eind aan de masterclass Storytelling, mijn project van Culemborg was klaar, wat nu? Ik wilde iets heel anders gaan doen. Landschapsfotografie. Daar had ik me al jaren niet meer mee beziggehouden. Toen ik begon met fotograferen bij de fotoclub, was ik actief lid van de natuurwerkgroep. Een aantal keren per jaar met een groep op pad naar allerlei natuurgebieden. Leuk om te doen, maar ik ontdekte andere onderwerpen binnen de fotografie die me meer aanspraken. En nu ik al een aantal jaar met storytelling bezig ben, leek het me een mooi moment om die twee zaken te combineren.

  Dus niet enkel een mooie landschapsfoto maken, maar een serie waarmee ik een verhaal kan vertellen. Daarbij, er zijn heel veel fotografen die veel mooiere landschapsfoto’s kunnen maken. Daar wil ik me helemaal niet aan wagen en krijg ik zeker ook geen energie van. Ik heb een aversie voor techniek, hou niet van vroeg opstaan en werk het liefst met een zo klein mogelijke set aan apparatuur. Mijn voorliefde voor zwart-wit en het breken van de fotografische regels helpen ook niet mee. In mijn hoofd had ik het project al deels uitgedacht. Enkel nog de beelden schieten.

  Inspiratie zoek ik voor dit project voornamelijk in fotoboeken

  En dat gaat heel breed.
  Van de landschapsfotografie van Martin Kers (Het land van Martin Kers), de sequenties van Ger Dekkers (Landschapswarnemingen), de reisverslagen van Rens Horn (North Journal en Time Travel) en het werk van Sebastiao Salgado (Genesis), Jeroen Toirkens (Borealis) tot wat minder bekende namen als Kit Young (Where the rain clouds gather) en Sébastien van Malleghem (Allfather). Voor het ruige randje in de foto’s – en gewoon omdat ik hier echt heel blij van wordt – bekijk ik mijn fotoboeken van Anton Corbijn en Daido Moriyama om inspiratie uit te halen.

  Naast het fotowerk in de fotoboeken kijk ik ook heel goed naar de opmaak van die boeken. Daar is over nagedacht en niet zomaar een stapel foto’s over de pagina’s uitgestrooid. Dit is ook een erg leerzaam aspect van het kijken naar fotoboeken.

  Het project loopt lekker door. Inmiddels heb ik al zo’n 40 ‘schetsen’ op instagram geplaatst. Schetsen omdat dit niet de uiteindelijke foto’s zullen zijn. Zo zijn de meeste even snel op mijn telefoon bewerkt met Snapseed en ik ze voor het project nog verder ga nabewerken.

  Als je het leuk vindt om dit project te volgen, check dan https://www.instagram.com/borgstijn.nl/ Kun je gewoon in je browser doen zonder de app te gebruiken/downloaden.


  Verder lezen:

  “Alweer zo’n saai (Nederlands) landschap”. “Leuk hoor, zo’n zonsondergang, maar dat hebben we nu wel gezien”.  “Dus jij gaat in alle vroegte alleen op pad om een foto te maken? Saai”.…
  Landschapsfotografie is saai

  Wat doe jij eigenlijk met je foto’s? Grote kans dat deze nooit verder komen dan je beeldscherm of je mobiel, gedeeld worden op social media of als kleine print getoond worden aan je fotovrienden.
  Een fotoboek geeft je controle