Stap uit je comfort zone

  Als je doet wat je altijd doet, krijg je wat je altijd krijgt. Een bekende uitspraak die klopt als een bus. In het geval van fotografie een veilige keuze, je bent tenslotte bedreven in jouw type fotografie. Maar waarom zou je niet eens uit je comfort zone stappen?

  Afgelopen zaterdag had ik een uitstapje met de fotoclub als afsluiting voor de zomer. In Amersfoort gingen we in kleine groepjes op pad. Voor iedere groep waren er 3 routes uitgezet, zodat niet iedereen als een lint achter elkaar aan liep. De bedoeling was om enkel met je telefoon te fotograferen en deze beelden vervolgens op je telefoon te bewerken. Bewerken in de zin van losgaan met verschillende apps, foto’s combineren, extreme filters toepassen, you name it.

  Nu gebruik ik mijn telefoon redelijk vaak voor het maken van foto’s – ik heb hem tenslotte altijd bij me, waar ik mijn compacte Ricoh GRII bewust mee moet nemen – maar die smartphone-foto’s bewerk ik enkel met wat basisaanpassingen zoals contrast, levendigheid, verzadiging, vignettering, doordrukken en tegenhouden.

  Heel anders was het deze zaterdag waar ik dus met een andere bril aan het fotograferen was. Ten eerste in een stad, iets wat ik niet zo vaak doe. Ik wilde me bewust niet met straatfotografie bezighouden, maar ging op zoek naar elementen in een beeld die ik goed zou kunnen combineren in een blend van meerdere foto’s. Ik lette vooral op structuren en vormen. Gebouwen met een bepaalde uitstraling, maakte spannende composities door deuren, kozijnen en dergelijke in het beeld te plaatsen. Een compleet andere manier van fotograferen met wat ik normaal doe. Eigenlijk was het nog leuk ook.

  Not my cup of tea

  Ik heb wel vaker meegedaan aan workshops of opdrachten waarvan ik op voorhand dacht dat dit niets voor mij was. Gewoon om te ontdekken hoe dat was en daarvan te leren. Een portretworkshop en daaropvolgend nog een sessie in een studio met complete lichtopstelling. Not my cup of tea. Te veel techniek. Ik doe af en toe nog wel een portretshoot, maar bij voorkeur met bestaand licht. Travel light is mijn motto.

  Een workshop tabletopfotografie of met een druppelaar in een bak water. Allemaal  manieren van fotograferen die ik daarna nooit meer gedaan heb omdat het niet helemaal mijn ding is, maar die me wel hebben geholpen in de wijze waarop ik nu fotografeer.

  Ik zou daarom iedereen aanraden om vooral dingen te doen die buiten je normale routine liggen. Om te ontdekken of het iets is wat je ligt. Daarnaast is het altijd goed om het geprobeerd te hebben zodat je met zekerheid kunt zeggen wat je ervan vindt. Bijkomend voordeel wat ik al eerder noemde is de extra kennis die je weer meeneemt in je verdere fotografische ontdekkingstocht. Wie weet wat het je gaat brengen.

  O, en de opbrengst van die zaterdag?

  De opbrengst van die zaterdag? Een hele stapel foto’s die op mijn mobiel in een archiefmap terechtgekomen zijn (ik gooi immers nooit een foto weg) en uit die stapel een viertal bewerkte foto(combinaties) waar ik best wel tevreden over ben en die smaken naar meer.

  Wordt dus zeker vervolgd…


  Verder lezen:

  Zijn de foto’s die jij laat zien bewerkt? Of komen ze zo uit je camera en zijn ze direct perfect? Vooropgesteld, ik ben zeker niet tegen nabewerken van foto’s, tot op zekere hoogte dan.
  Foto’s nabewerken. doe jij dat?