Meet je succes

  Iedereen die foto’s maakt doet dit in eerste instantie voor zijn plezier. Ik heb het hier uiteraard over vrijetijdsfotografen en niet over professionals, hoewel ik hoop dat zij ook nog altijd met plezier fotograferen.

  Naast dit plezier is waardering mogelijk ook een belangrijk element. Afhankelijk van hoe en wat je fotografeert en wat je er vervolgens mee doet. Ik ga ervanuit dat je je foto’s ook aan anderen laat zien. Al eerder schreef ik over een quote van een mentor die zei dat je foto’s niet maakt voor in een laatje.

  Als je je foto’s aan anderen laat zien – of dit nu directe vrienden zijn die je prints toont of je je foto’s deelt via Social Media of elders online – je zult hier reacties op krijgen en daarmee zal er ook een soort van waardering uit rollen. Complimenten, Likes, Commentaren uiteraard mogelijk zowel positief als negatief. Bepaalt dit dan je succes?

  Wat is succes?

  Al die reacties op jouw foto’s… is dat dan je succes? Voor sommigen wellicht wel. Hopen op zoveel mogelijk likes. Kijken met afgunst naar fotografen die met in hun ogen mindere foto’s wel reacties en likes ontvangen. Dit lijkt me geen wenselijke situatie. Foto’s passen slecht in een wedstijd. Ik denk dat je hier alleen maar zuur van kan worden. Sowieso is jezelf vergelijken met anderen op dit gebied niet het beste idee. Anderen bestuderen en daarvan leren daarentegen zou ik wel willen aanraden. Maar hou altijd je eigen situatie in ogenschouw.

  Wat is jouw succes?

  Kan ik je dat vertellen? Heb ik een geheime formule? Nee, daar kan ik eigenlijk niets over zeggen. Voor iedereen gelden hier andere maatstaven en criteria waaraan zij succes willen ontlenen.

  Ik kan je wel vertellen hoe ik mijn succes meet. Ik probeer foto’s te maken die ‘eigen voelen’. Foto’s waarvan ik vind dat mijn ideeën, mijn mening, mijn drive én het plezier in het maken van dat beeld naar voren komen. Foto’s waarin ik mezelf min of meer onthul. Foto’s die een duidelijke handtekening hebben.

  Aan mijn aanwezigheid in de foto meet ik mijn succes af!


  Verder lezen:

  Jouw stijl komt voort uit wie je bent, komt uit je persoonlijkheid. Jouw stijl wordt bepaald door de som van je ervaringen. Het filter dat jij over de wereld legt is niet compleet vergelijkbaar voor iedereen. Jouw voorkeuren zijn als een vingerafdruk. Uniek… Waar komt jouw stijl vandaan?


  Foto: Joshua Earle via Unsplash