Hoe maak je een goede foto?

  Goede foto’s maken, dat wil iedereen die een camera oppakt en iets vast wil leggen. Wat een goede foto precies is, is lastig te bepalen. Voor iedereen liggen de criteria voor een goede foto anders. De een wil een haarscherpe foto waarop alles perfect is weergegeven, de ander wil een onscherpe, abstracte weergave van iets vastleggen. En alles wat daar tussenin zit!

  Temper je verwachtingen

  Een van de belangrijkste lessen die ik zelf heb geleerd is het temperen van je verwachtingen. Laten we er even vanuit gaan dat je een bepaald doel hebt om te fotograferen. Wellicht wil je je bezighouden met straatfotografie en heb je een bepaalde foto of fotograaf in gedachten die als inspiratie dient. Want fotograaf X weet altijd zo goed markante persoonlijkheden in geweldige situaties te pakken. Of je droomt weg bij de landschapsfoto’s van fotograaf Y die met de beste lenzen, polarisatiefilters op het perfecte tijdstip een beeld kan toveren. Studioportretten van fotograaf Z die de belichting als geen ander naar zijn hand kan zetten.

  Maar misschien wil je je helemaal niet spiegelen aan een ander, en heb je zelf een aantal beelden voor ogen die je wilt schieten. Het beeld heeft zich gevormd in je hoofd. Je was al eens op die plek maar toen waren de omstandigheden niet ideaal; het licht was niet mooi, er stond een busje geparkeerd, [vul hier zelf je eigen smoezen in]. 

  Focus op wat er wél is

  Als je met teveel verwachtingen op pad gaat en je ziet niet wat je in gedachte had, kun je een negatief gevoel krijgen. Het lukt je niet om jouw beeld te maken. Je dag is verpest. Het lukt je nooit.

  Probeer je te focussen op wat er wél is en leg dat vast. Ook al is het niet wat je in eerste instantie voor ogen had, je hebt toch maar mooi gewerkt met de voorwaarden van dat moment en er iets van gemaakt. Koester wat je hebt gemaakt. Sowieso belangrijk om nooit een foto weg te gooien, maar dat terzijde.

  En dat beeld in je hoofd is niet weg, het moet alleen nog even verder rijpen en geduld hebben.


  Foto: Tycho Atsma via Unsplash

  Verder lezen:

  Jij bent verantwoordelijk voor alles wat op je foto staat. Je kunt niet zeggen dat iets onbedoeld op je foto is gekomen. Jij maakt de foto. Jij hebt de compositie bepaalt. En dus ook alles wat in je kader te zien is. Alles.… Jij bent verantwoordelijk voor alles wat op je foto staat