De klik met je camera

  Iedereen heeft zijn eigen voorkeur voor een camera, zowel qua type en merk. Maar hoe kom je eigenlijk tot die beslissing? Waarom koop je die systeemcamera van merk X en niet de full-frame van merk Y? Welke klik heb jij met je camera?

  In de analoge tijd fotografeerde ik met een Canon. Toen de digitale camera’s én kwalitatief enigszins acceptabel werden én betaalbaar, ben ik overgestapt naar een digitale camera. Het werd de Canon Powershot G1. Maar liefst 3.3 Megapixels. Wauw.

  Mensen blijven in ‘hun’ merk hangen

  Vandaaruit in een paar stappen een steeds nieuwere en betere camera. Wel altijd een Canon. Ik had nou eenmaal geinvesteerd in een paar goede lenzen. Ik denk dat dat de belangrijkste reden is dat mensen in ‘hun’ merk blijven hangen. Om de paar jaar een nieuwe set kopen van een ander merk is slechts weggelegd voor hen die er niet om malen duizenden euro’s neer te leggen. En ja, die mensen zijn er echt hoor!

  De laatste jaren zie ik binnen fotoclubs wel steeds meer mensen overstappen op een ander type camera, veelal een systeemcamera. En daarbij wordt er vaak gewisseld van merk, de grote Canons en Nikons worrden ingewisseld voor de compacte Fuji’s en Sony’s. Handzaamheid en gewicht zijn grote aanjagers van deze wissel. Daarbij ben je ook nog eens minder opvallend aanwezig wat met name bij straatfotografie helpt. Weg met al die uit de heup geschoten heimelijke foto’s en gewoon je camera richten en schieten. Niemand kijkt je vreemd aan als je met zo’n compact geval aan het schieten bent.

  Enkele jaren terug kocht ik naast mijn Canon een tweede camera, de zeer compacte Ricoh GRII. Een compactcamera waarmee je RAW-foto’s kunt maken en die een vaste lens heeft, geen zoom. De reden waarom ik deze camera kocht lag in het feit dat ik een beetje klaar was met het meezeulen van zo’n zware camera en enekel lenzen. Ik merkte dat ik – ook op vakantie – vaker en vaker geen camera meenam en als ik wat zag, ik de foto maakte met mijn mobiel. Ik wil nu niet de discussie opstarten over hoe goed je met een mobieltje foto’s kan maken, maar ik vond dit toch te beperkt.

  Omarm de beperkingen

  Dus de Ricoh deed zijn intrede en heel eerlijk gezegd heb ik sindsdien nauwelijks nog de Canon uit de tas gehaald. Inmiddels is de laatste foto met de Canon geschoten eind 2019, nog voor Corona. Je weet wel, toen alles nog mocht en kon. Je kunt dus wel zeggen dat ik een klik heb met mijn Ricoh-tje. En juist de beperkingen die deze camera heeft, maken dat ik met steeds meer plezier fotografeer. Ik kies de momenten waarop ik foto’s maak steeds gerichter, wetende wat ik wel en niet met deze camera kan doen.

  Nu is mijn cameraverhaal persoonlijk een successtory, maar er zullen velen anderen zijn die een camera hebben aangeschaft waar ze achteraf toch iets minder blij mee zijn. Ondanks het lezen van reviews of horen van gebruikservaringen van vrienden kan het zo zijn dat je de klik met jouw camera mist. Of dat je op zich wel tevreden bent met je camera, omdat je niet bekend bent met het gemak of de kwaliteit van een andere camera.

  Voordat je een nieuwe camera gaat aanschaffen – toch een flinke investering waar je enkele jaren mee wilt doen – zou je eigenlijk moeten uittesten welke camera jouw maatje moet worden. Huur een camera, leen er eentje van een vriend en ga er eens een paar dagen mee spelen.

  Camera Walhalla

  Of nog beter, stel je dit voor: Een Camera Walhalla, waar je alle camera’s die in productie zijn kunt vinden. En dit Walhalla is opgesplitst in allerlei ruimtes met real-life situaties. Ga de hal in waar je een modellenshoot kunt doen. Loop door en sla een paar straten om en leg je toe aan straatfotografie. Pak de lift naar de topverdieping waar je een adembenemend landschap kunt vastleggen. Of hou het klein en maak macro-opnamen in de insecten-hoek. Je schiet alles op je eigen memory-card en thuis bekijk je de resulaten op je (gecallibreerde) beeldscherm.

  Je gevoel bij een camera én de kwaliteit van de beelden zorgen dat je de juiste keuze maakt!


  Foto: Matthew Feeney via Unsplash

  Verder lezen?

  Op zoek naar een nieuwe camera? Gegrepen door die advertentie met het nieuwste model met die gave verbeterde features? 6 redenen om je oude camera te houden en geen nieuwe te kopen

  Iedereen maakt tegenwoordig foto’s. Dat kan een snapshot zijn of een foto. Maar zit daar eigenlijk een verschil in? En zoja, wat is dat dan? … Het verschil tussen een foto en een snapshot