Fotoboek producttest

Disclaimer: Ik heb een cadeaubon ontvangen voor een producttest van een fotoboek. Als tegenprestatie wordt verlangd dat je een eerlijke review over hun product schrijft. Bij deze!

Ik mocht weer een product van Saal Digital uitproberen. Ik werd gelukkig uitgekozen voor de producttest van hun Professional Line fotoboek.

Bij Saal Digital heb ik al meerdere fotoboeken besteld, dus ik ben wel bekend met de door hen geleverde kwaliteit. Eerlijk gezegd hebben ze me nog niet eerder teleurgesteld. Lees over mijn vorige ervaring. Ik was dus benieuwd of dit fotoboek uit hun Professional Line range ook van hoge kwaliteit zou zijn. Deze lijn heeft covers van kunstleer en een voorkant van acrylglas, waardoor je foto een fraaie diepte krijgt. Indien gewenst kun je ook een premium cadeaubox meebestellen.

Mooie test om eindelijk mijn project ‘Wat overblijft‘ af te ronden met een fotoboek. Dit project ben ik in 2013 begonnen en enkele maanden geleden heb ik het laatste beeld geschoten. Het project gaat over jeugdherinneringen die enkel nog in mijn geheugen bestaan, aangezien de fysieke plekken er niet meer zijn of een andere bestemming hebben gekregen. De foto’s worden begeleid door teksten die mijn herinnering verwoorden.

Als formaat koos ik voor 21×21 cm. Dit past mooi bij de vierkante foto’s in dit project en geeft me voldoende ruimte om de teksten eronder te plaatsen.  In totaal heb ik 52 foto’s in dit boek in 58 pagina’s geplaatst. Papier mat, dat vind ik persoonlijk altijd lekker.

De software om je boek op te maken is te downloaden en werkt erg intuïtief.

Je kunt je project een naam geven en tussentijds opslaan. Handig want zo’n project maak je nooit in één keer af. Ik had voor dit project al kleine afdrukjes gemaakt die ik op allerlei manieren ben gaan sorteren. Heb zelfs een dummy gemaakt om doorheen te kunnen bladeren.

Dus vul de pagina’s in de Saal Digital Design Software, sla hem op en kijk er de volgende dag nog eens naar. Handig dat je ook door je project kunt ‘bladeren’ zoals je door het fysieke eindproduct bladert.

En nu is het boek er!

Inmiddels heb ik het boek ontvangen en ik kan niet anders zeggen dan dat aan de hooggespannen verwachtingen ruimschoots is voldaan. Prachtig boek geworden met een zeer in het oog springende cover van zwart kunstleer met een foto achter acrylglas. Dit geeft de foto veel diepte mee en ziet er geweldig uit als je boek zo op tafel ligt.

De foto’s zijn fraai afgedrukt op het zware, dikke papier. De hoge contrasten en diepe zwarten komen goed tot hun recht. De handgeschreven teksten komen prachtig uit.

Ik ben ook erg blij met de selectie zelf, soms twee foto’s op een spread, soms maar één. Als je de keuze maakt voor een boek uit deze Professional Line, moet je niet proberen zoveel mogelijk foto’s erin te proppen. Dat doet afbreuk aan het eindresultaat. Liever geef je sommige beelden de ruimte die ze nodig hebben. Die paar extra pagina’s maken qua prijs het verschil niet. De keuze van acrylglas met 58 pagina’s kost 81 euro. Trouwens zonder acrylglas, met enkel kunstleer/linnen is maar 5 euro goedkoper. Makkelijke keuze, toch?

Als conclusie van bovenstaande én eerdere ervaringen kan ik zeggen dat ik erg tevreden ben met het werk dat Saal Digital levert. Ze geven regelmatig via hun nieuwsbrief of Social Media waardebonnen weg, dus alle reden om het eens een keer te proberen zou ik zeggen.

EDIT: inmiddels heb ik de inhoud van het hele boek via YouTube beschikbaar gemaakt. Blader hem hier door.


Verder lezen?

Wat doe jij eigenlijk met je foto’s? Grote kans dat deze nooit verder komen dan je beeldscherm of je mobiel, gedeeld worden op social media of als kleine print getoond worden aan je fotovrienden. Een fotoboek is de ultieme plek waar jouw foto’s het best tot hun recht komen.… Een fotoboek geeft je controle

Ik ben al geruime tijd bezig met het verzamelen van fotoboeken. Of het nu een retrospectief van een fotograaf is, een specifiek project, een bundeling essays of een studieboek, ik probeer overal mijn hand op te leggen. Mijn fotoboeken bibliotheek

2 Comments

 1. Dag Marcel,
  Ik vind dat je fotoboek een indrukwekkend document is geworden. Dat inspireert me om zelf ook iets dergelijks te gaan ondernemen. Nog wel een praktische vraag over de geschreven tekst.
  Via welke methode heb je de tekst ingevoegd in het fotoboek?

 2. Hej Hans,

  Dank je wel. Ben zelf ook erg tevreden met het resultaat (en met het feit dat het nu eindelijk afgerond is).

  Die tekst is nog wel een dingetje om voor elkaar te krijgen. Is namelijk via een website mogelijk om met A.I. een handschrift-type te selecteren, daar kun je per regel een .SVG-bestand van maken. Dat bestandsformaat kun je echter niet zomaar inladen bij Saal, dus moet je daar weer een jpg van maken. ‘T is effe wat werk, maar dan heb je ook wat. Iedere letter is uniek.

  Als je het wilt proberen: https://www.calligrapher.ai/