Herkennen van elementen

  Hoe kunnen we beter leren zien?

  Heb je het gevoel dat je iets mist in je foto’s? Het idee dat je dingen niet goed genoeg ziet? Dat je eigenlijk moet leren om ‘kansen’ te zien? We hoeven niet beter te zien; we moeten elementen en mogelijkheden herkennen voor wat ze zijn. Het woord ‘herkennen’ betekent ‘opnieuw weten’. Om dat te doen, moeten we specifieke elementen om te beginnen (her)kennen.

  Hoe kunnen we gemakkelijker herhalende elementen of andere fotografische elementen herkennen?

  Iets zien is geen functie van het oog, maar van je verstand. Want je oog ziet alles, maar je verstand geeft er betekenis aan.

  Om goede  – of voor jou geslaagde –  foto’s te maken begin je bewust te zoeken naar herhaalde elementen in sterke foto’s en deze te herkennen. Dit helpt je om zelf die elementen te zien en de mogelijkheden te vangen in een beeld. Deze donkere dagen zijn de uitgelegen gelegenheid om eens door je fotoboeken bibilotheek te bladeren of snuffel eens in je eigen archief op zoek naar elementen die in jouw foto’s voorkomen.

  Je oog ziet het, je verstand geeft het betekenis.


  Foto: Alex via Unsplash

  Verder lezen:

  Ik ben al geruime tijd bezig met het verzamelen van fotoboeken. Of het nu een retrospectief van een fotograaf is, een specifiek project, een bundeling essays of een studieboek, ik probeer overal mijn hand op te leggen. Mijn fotoboeken bibliotheek