Hoeveel foto’s maak jij?

Heb jij enig idee hoeveel foto’s je per jaar maakt? Ik niet. Maar toen ik daar achter kwam, schrok ik wel een beetje. Niet omdat ik er zoveel maakte, maar juist doordat ik helemaal niet zoveel schiet als ik dacht.

Dit jaar, waarin we ruim negen maanden min of meer thuis zaten, ben ik een nieuw project gestart waarin ik wilde onderzoeken waarom ik fotografeer. Wat maakt nou dat ik soms wel en soms geen foto maak van datgene wat ik voor me zie. En als ik een foto maak, wat staat daar dan op? Welke composities gebruik ik vaak. Wordt ik getrokken door lijnen, vlakverdeling of contrast? Kortom een heel ander project dan ik normaal gesproken doe. Dan kies ik een onderwerp dat mij interesseert, ga ik me daarin verdiepen en probeer dan foto’s te schieten die het onderwerp en mijn idee daarbij verbeelden. Bij dit huidige project werk ik juist andersom. Eerst gewoon beelden maken en achteraf onderzoeken wat ik precies gemaakt heb. Zodra ik klaar ben met dat project zal ik daar nog wel een post aan wijden, daar gaat het nu niet om.

Dit jaar ben ik meer beziggeweest met mijn fotoproject dan normaal gesproken

Ik had het idee dat ik door dit project juist meer bezig ben met fotografie. Ik heb namelijk altijd mijn camera bij me, waarbij ik dat voorheen nooit deed (mijn mobiel buiten beschouwing gelaten). Om te achterhalen hoeveel ik nou eigenlijk fotografeer ben ik in mijn archief gedoken. Heb me beperkt tot de foto’s die ik met mijn camera’s heb gemaakt. Dus al die snapshots van mijn mobiel tel ik niet mee, hoewel ik met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid kan zeggen dat het aantal foto’s dat ik met mijn mobiel maak per jaar minder wordt.

Van de afgelopen jaren vanaf 2016 heb ik vrij constant rond de 3.500 foto’s per jaar gemaakt. Een keer 100 meer of minder, maar dat was het dan ook. En nu in 2020; ik kom dit jaar niet verder dan 1.200 foto’s.

Gek he. Blijkbaar valt je gevoel van hoe je met fotografie bezig bent niet direct samen met het aantal beelden dat je maakt.

Hoe zit het met jou? Hoeveel foto’s maak jij? Ben benieuwd of ook een verschil is te zien in het aantal foto’s dat je maakt en je beleving daarbij.


Verder lezen:

Heb jij het gevoel dat je móet fotograferen? Dat is in principe niet verkeerd. Ligt alleen wel aan de reden waarom je dat moet doen. Móet je fotograferen?

1 Comment

  1. Ik heb dit jaar ook minder foto’s gemaakt. Voornamelijk doordat ik dit jaar minder op pad ben geweest dan normaal. Fotouitstapjes waren er in 2020 nauwelijks. Ook merk ik als ik door mijn archief ga dat ik veel meer foto’s binnenshuis heb gemaakt. Eindelijk geen excuus meer om die projectjes die in mijn hoofd zaten alsnog te gaan doen.