Jouw foto als NFT?
Heb jij van je foto’s al NFT’s gemaakt? Ben jij al op de ‘bandwagon’ van NFT gestapt? Wat is een NFT en wat kun je ermee?
Afgelopen jaar was de doorbraak van NFT. Althans als je het nieuws mag geloven, want hoewel er nog maar een kleine groep actief is in deze nieuwe digitale wereld, waren de nieuwsberichten in de media niet bij te houden. Het digitale kunstwerk van Beeple, Everyday: the first 5000 days werd verkocht voor meer dan 69 miljoen dollar door veilinghuis Christie’s. En de Bored Ape Yacht Club of de Cryptopunks die voor enkele tonnen per stuk van eigenaar wisselen. Op dit moment lijkt het een beetje op de tulpenmanie van 1634. Wat de gek ervoor geeft.
Wat is een NFT?
NFT staat voor Non-Fungible Token, een niet deelbaar token. Dit token bestaat enkel digitaal op internet en via de blockchain is vastgelegd wie de eigenaar van dit digitale bestand is. Via deze blockchain kun je precies achterhalen wanneer dit bestand is gemaakt, wie de vorige eigenaren zijn geweest en wat zij hiervoor betaald hebben. Omdat er niemand eigenaar is van deze blockchain – je kunt het zien als een echte ketting van blokken waar enkel achteraan een nieuw blok wordt toegevoegd – is deze ook niet te breken en kun je met 100% zekerheid eigenaarschap claimen.
Het huidige gebruik van NFT’s is voor het grootste deel terug te brengen tot het kopen, verzamelen en verkopen van digitale plaatjes. Vaak zijn dit 10.000 automatisch gegenereerde unieke plaatjes van Apen, Punks, Cryptokitties en een hele berg aan namaak en slechte kopieën, copycats. De originele NFT’s zijn zo gewild als statussymbool omdat ze vaak ook toegang geven tot een exclusieve community (wederom status) maar ook kun je hiermee toegang krijgen tot exclusieve events of krijg je extra’s in de game die gekoppeld is aan de NFT collectie. Men koopt en verkoopt dus NFT’s voor toegang of status, maar ook om mee te speculeren. Van de eerder genoemde plaatjes van die Apen, de Bored Ape Yacht Club zijn recent een aantal verkocht voor 85 Ethereum (280K dollar) per stuk!
Een laatste vorm van gebruik van NFT’s is het ondersteunen van een artiest. Dit valt min of meer samen met status en speculeren; Jij laat zien dat je werk van een bepaalde artiest/kunstenaar hebt gekocht, wat jou weer status oplevert, en je kunt je werk tonen in een gallery, zeg maar je eigen privé museum. Als jij dit werk hebt gekocht, krijgt de maker het bedrag van die NFT, minus de fee voor de marktplaats. Leuke bijkomstigheid voor de maker, zeker als er gehandeld wordt in de bestanden, is dat je van iedere doorverkoop die vervolgens plaatsvindt – tot in de oneindigheid – 10% royalties ontvangt. Dat kan dus lekker oplopen.
Overigens kun je allerlei digitale bestanden gebruiken als NFT, niet enkel plaatjes. Zo zijn er ook al films en audiofragmenten verkocht als NFT. En de Gamewereld omarmt NFT’s omdat dit spelers in staat stelt om exclusieve voorwerpen aan te schaffen die ze in de game kunnen gebruiken. Of weer doorverkopen.
Geef je niet je copyright weg door je werk als NFT te verkopen
Het korte antwoord is NEE. Het kopen van een NFT geeft je niet het recht om er zelf andere dingen mee te doen, zoals het plaatje gebruiken als cover van een boek of cd. Of zelfs om hem uit te printen en fysiek te verkopen. In feite koop je enkel dat ene specifieke digitale bestandje dat dus opgeslagen is in de blockchain en waarmee jouw eigenaarschap is vastgelegd.
Het aparte is dat iedereen datzelfde plaatje met zijn rechtermuisknop kan kopiëren en opslaan. Alleen is dat dus een kopie die niet is vastgelegd in de blockchain.
Nog gekker wordt het als je bedenkt dat veel van de foto NFT’s als hoge resolutiebestand zijn geupload. Als je die bestanden opslaat, zou je – hoewel dit natuurlijk niet mag – er dus gewoon grote afdrukken van maken. Iedereen die wel eens een foto op internet plaatst weet dat je nooit maar dan ook nooit hoge resolutiebeelden moet uploaden (al is het maar voor de snelheid van het laden van de afbeelding) omdat dan je werk gestolen kan worden en de dieven er van alles mee kunnen doen. Nu bij de huidige NFT’s zie je dat het de makers blijkbaar niets uitmaakt. Ik ben heel benieuwd welke problemen en rechtszaken dit nog gaat opleveren door copyrightissues als het doorverkopen van jouw werk zonder toestemming
Maar is NFT nu gewoon een buzzword?
Als je terugkijkt naar de berichtgeving en de daadwerkelijke markt, zou je kunnen zeggen van wel. Recent onderzoek laat zien dat er maar enkele tienduizenden mensen actief met NFT’s aan de slag zijn, maar voor 2022 wordt voorspeld dat fotografie ‘the next great thing’ gaat worden. Dit geeft wel andere use cases aan het nut of gebruik van NFT’s. Zojuist heeft het Amerikaanse persbureau Associated Press (AP) aangekondigd zijn actuele en historische nieuwsfoto’s als NFT te gaan verkopen op een eigen marktplaats.
Voor fotografen kan dit dus wel een interessante nieuwe manier zijn om aandacht of inkomsten te genereren. Aandacht omdat mensen je werk zien, kunnen kopen en/of verzamelen. En inkomsten vanuit de verkoop én doorverkoop. Hoe populairder je bent, hoe meer er gehandeld zal worden in de bestanden en dit levert weer een stroom aan royalties op.
Vooralsnog moeten we maar zien waar dit allemaal toe leidt, maar de belofte voor de toekomst van NFT’s is groot. Denk aan verzekeringen, tickets voor evenementen, eigendomscertificaten. Maar ook bijvoorbeeld tweedehands auto’s waarvan je nu precies kunt zien wie de eigenaren waren, welk onderhoud is gepleegd aan die auto en of er schade is geweest. Ultieme transparantie.
Zelf ben ik ook geïnteresseerd in deze nieuwe wereld en heb ik daarom ook een collectie NFT’s gemaakt. Niet in de verwachting dat ik hier veel van zal verkopen, maar door dit te doen, leer ik hoe dit principe werkt en kan ik er dus een gegronde mening over vormen. Het leuke is dat je naast het tonen van je foto’s op een NFT marktplaats, je er ook allerlei andere dingen mee kunt doen, zoals in de Metaverse (nieuwe digitale wereld die nu ontwikkeld wordt; denk aan Second Life van enkele jaren geleden) een gallery maken van je foto’s. Zeg maar een digitale gallery.
Wil je mijn gallery zien? Kijk dan op https://oncyber.io/brgstn (beste te zien via je desktop)
Verder lezen
Het hebben van een fotoproject is fijn. Als je wat langer aan een bepaald onderwerp werkt, krijg je vanzelf verdieping. Dat is wat veel fotografen zoeken als ze starten met een nieuw project.