Starten met een fotoproject

    Het hebben van een fotoproject is fijn. Als je wat langer aan een bepaald onderwerp werkt, krijg je vanzelf verdieping. Dat is wat veel fotografen zoeken als ze starten met een nieuw project.

    Maar hoe start je nou zo’n fotoproject?

    Het korte antwoord is dat daar geen pasklaar antwoord op is. Er zijn ook geen ‘regels’  aan gebonden, dus doet iedereen wat hem of haar goeddunkt. En zo hoort het ook. Het is jouw project, jij bepaalt!

    Ook al zijn er geen regels, er zijn natuurlijk wel een paar richtingen te vinden die de meeste fotografen aanhouden. Dat er veel verschillen te ontdekken zijn in de aanpak, blijkt alleen al uit de antwoorden op de vraag: “Wat komt het eerst: het idee voor een project of afzonderlijke foto’s die een concept suggereren” uit het boek PhotoWork. Binnenkort post ik een boekreview van deze geweldige inspiratiebron.

    Ik loop even een paar mogelijke richtingen door:

    1. Start met één foto

    Je hebt zojuist een foto gemaakt die je inspiratie geeft om een serie van te maken, of die je op weg helpt om een langdurig project van te maken. Uiteraard kan dit ook een foto zijn die je uit je archief opduikt tijdens het bladeren door je oudere werk. En iedereen heeft een goed gevuld archief, want niemand gooit ooit een foto weg.

    2. Starten nadat je een aantal foto’s hebt genomen

    Je bent op een locatie – of dit nu een prachtig natuurgebied is of een drukke winkelstraat – en lekker aan het fotograferen. Gaandeweg bemerk je dat je je focust op een bepaald onderwerp; de uitgestrektheid van het gebied, etend winkelpubliek (meestal niet zo’n smakelijk beeld, maar dat terzijde) de aansprekende architectuur. Wat het ook mag zijn, je raakt in de flow en ziet mogelijkheden om hier wat langer mee door te gaan.

    3. Starten met een idee

    Je loopt al tijden rond met dat waanzinnige, nu nog niet zo concrete idee om ‘iets’  te gaan doen met … (invullen naar wens). Je begint gericht beelden te maken met dit idee dat zich gaandeweg steeds meer gaat ontwikkelen. Wat hierbij extra leuk is, is de wijze warop het idee zich ontvouwd. Schrijf dus vooral je gedachten op, op verschillende momenten tijdens je project. Erg leerzam en interessant om na afloop te kijken welke stappen en sprongen je hebt gemaakt tijdens je project. 

    4. Starten met een uitgewerkt idee

    Je hebt heel goed voor ogen waarover je een fotoproject wilt gaan doen. Het onderwerp is duidelijk. Jouw standpunt is helder. Wellicht heb je nog niet exact scherp hoe je de serie wilt vormgeven. Is de compositie belangrijk om gelijk te houden? Wordt het kleur of zwart-wit? Gebruik in een vast brandunt of varieer ik hiermee? Allemaal zaken die sommige wel fijn vinden om op voorhand bepaald te hebben, waar anderen dit gaandeweg het proces bepalen. Hoeft geen onderdeel te zijn van jouw uitgewerkte idee.

    5. …

    Tsja, er zijn natuurlijk ook allerlei hybride vormen te bedenken op basis van de bovenstaande richtingen.

    Als ik terugdenk aan de projecten die ik afgelopen jaren heb gedaan, komen all evier de voorbeelden wel langs. Toch gaat mijn voorkeur uit naar de derde; starten met een (soort van) idee. Niet heel concreet maar ook niet volkomen blanco. Kijken hoe het idee zicht ontwikkelt als ik me meer verdiep in het onderwerp van mijn project.

    Wat is meestal jouw startpunt voor een fotoproject?


    Foto: Rohan Makhecha via Unsplash

    Verder lezen?

    Als je gaat werken aan een fotoserie zijn er natuurlijk talloze tips en adviezen. Lees mijn tips uit eigen ervaring bij het maken van mijn recente serieprojecten.… 5 tips bij het maken van een fotoserie

    Het maken van fotoseries met samenhang is lastig. Terwijl het woord serie als betekenissen ‘een groep bij elkaar horende dingen’, een ‘rij van dingen die elkaar opvolgen’, een ‘eenheid’, een ‘aantal elementen op volgorde’ heeft. Samenhang in fotoseries