Waarom ik gestopt ben met Social Media en wat het me gebracht heeft

  Waarom ik gestopt ben met Social Media en wat het me gebracht heeft. Eigenlijk zou die kop moeten zijn: Waarom ik tijdelijk met Social Media gestopt ben en wat het me hopelijk gaat brengen.

  Ik ben namelijk gestopt met het volgen en posten op Social Media. Het is geen definitief afscheid, maar een pauze. Normaal gesproken vind ik het te leuk om zomaar mee te stoppen, maar op dit moment voelt het beter om er even afstand van te nemen. Het kost me gewoonweg teveel tijd en energie. Waar in de begindagen van platformen zoals Instagram de feed gevuld werd met de foto’s van degenen die je volgde op chronologische wijze, is dat de afgelopen jaren veranderd door het algoritme dat Instagram (of beter gezegd Facebook) heeft doorgevoerd. Nu krijg je niet meer alle posts van de mensen die je volgt te zien. Andersom krijgt maar een deel van jouw volgers te zien wat jij allemaal post. Alles heeft te maken met interactie. Wordt er snel veel geklikt en geliked op jouw berichten, dan krijgen meer volgers die te zien. Daarnaast – er moet natuurlijk ook geld verdiend worden – krijg je om de pakwek 5 a 6 posts een gesponsord bericht te zien.

  Erg vermoeiend als het niet je doel is om likes te verzamelen

  Ik hoop dat als jij Social Media kanalen gebruikt, het niet persé jouw doel is om likes te verzamelen. Dat betekent namelijk dat je moet zorgen voor een hoge interactie. Veel hashtags gebruiken zodat zoveel mogelijk mensen jouw bericht te zien krijgen. Liken van andere posts zodat zij hopelijk ook jouw berichten gaan liken, (nietszeggende) comments plaatsen of – de heilige graal – jouw account gaan volgen. Pfffff.

  Maar dat wil ik helemaal niet. Ik wil gewoon de foto’s zien die mijn vrienden plaatsen. Of de foto’s van mensen die ik volg omdat ik geniet van de dingen die zij posten. Daarom had ik ook meerdere accounts. Een persoonlijke waarbij ik af en toe een foto poste voor mijn vrienden en een account waar ik mijn fotoproject poste, zodat ik daar mijn vrienden niet mee lastig hoefde te vallen. En uiteraard een account voor dit blog. Dat is pas Sociaal 😉

  Een tijd geleden was ik al gestopt met het volgen van fotografen die mij inspireerden. Ik sloeg deze accounts op als bookmark en keek eens in de zoveel tijd om te zien wat ze voor nieuwe beelden hadden geplaatst. Zie ook Hoe voorkom je een Social Media overload?

  Toch sloop er een toename in het gebruik van met name Instagram erin. Niet geheel toevallig, aangezien het hele verdienmodel erop gebouwd is dat je zoveel en zo lang mogelijk op dit platform blijft zodat ze advertenties kunnen verkopen. Steve Jobs verbood zijn kinderen niet voor niets de iPad te gebruiken…

  Ik ben er klaar mee. Ik stop ermee. Mijn accounts staan op pauze, de app is verwijderd van mijn telefoon en voorlopig kijk ik even hoe het me bevalt.

  Mijn verwachtingen van deze Social Media detox?

  Hoeveel tijd het me gaat opleveren durf ik niet te zeggen, maar één tot anderhalf uur per dag lijkt me een redelijke inschatting. Tijd die ik goed kan besteden aan nuttige zaken, zoals contact hebben met ‘echte’ vrienden, rustig door mijn fotoboeken bladeren of op pad gaan om zelf foto’s te maken in plaats van die van anderen te bekijken.

  Dit hele bericht lijkt wel een grote bash op Social Media, maar dat is niet zo. Er zitten zeker hele goeie kanten aan en ik heb er ook een hoop plezier aan beleefd en veel inspiratie opgedaan. Het is alleen een beetje doorgeslagen op dit moment. Ik hoop zeker weer terug te keren en te focussen op de leuke kanten van deze platforms, maar ga eerst goed nadenken hoe dat er precies uit gaat zien.

  En wat heeft deze beslissing voor gevolgen voor donkerekamers.nl? Ik postte namelijk alle berichten door op Instagram, was sinds kort begonnen dit ook in Pinterest te plaatsen, gebruikte af en toe mijn persoonlijke Twitter-account voor een berichtje en had zelfs een (anoniem) Facebook account geopend door DonkereKamers. Van Facebook had ik enkele jaren geleden al definitief afscheid genomen.

  Tsja, al die kanalen vallen nu dus weg als mogelijke bron om op de hoogte te komen van dit blog. Het is nu aan jullie om de wereld te vertellen over donkerekamers! Neehoor geintje. Het klopt wel dat dit blog nu enkel gelezen gaat worden door jullie die dit volgen, of ingeschreven zijn voor de tweewekelijkse nieuwsbrief of die via een zoekopdracht hier terecht komen. En dat is goed. Het is namelijk niet mijn doel om zoveel mogelijk lezers te krijgen. Ik wil gewoon nadenken over foto’s en fotografie, hier iets over schrijven en hopelijk lekkere discussies en gesprekken voeren met hen die hier ook iets van vinden.

  Laten we dus – voorlopig zonder Social Media – de tijd nemen voor de echt interessante dingen, mooie fotoprojecten bekijken, wandelingen en gesprekken voeren, inhoudelijk reageren op fotogerelateerde onderwerpen en vooral ZELF gaan fotograferen.


  Verder lezen:

  Hoe zorg je ervoor dat je niet verdrinkt in de hoeveelheid beelden die je via Social Media voorbij ziet komen. Het antwoord daarop lijkt vrij duidelijk. Gewoon niet kijken of – beter nog – geen accounts openen bij al die Social Media kanalen.… Hoe voorkom je een Social Media overload?