Foto’s nabewerken. Doe jij dat?

Zijn de foto’s die jij laat zien bewerkt? Of komen ze zo uit je camera en zijn ze direct perfect? Vooropgesteld, ik ben zeker niet tegen nabewerken van foto’s, tot op zekere hoogte dan.

Wil degene die nooit foto’s nabewerkt en alles laat zien nu zijn of haar hand opsteken? Nou? Eenmaal, andermaal. Precies! Niemand. Dat dacht ik al.

Ten eerste zijn er heel weinig mensen die alle foto’s laten zien. De mislukkelingen worden doorgaans snel verwijderd of diep weggestopt op externe schijven. Verwijderen is overigens nooit een goed idee. En hoe goed jij je camera ook kent en de juiste (wat is juist?) instellingen hebt geselecteerd, er is altijd wel ruimte voor verbetering in het eindbeeld. Al is het maar omdat je camera op sommige momenten ook beperkt is in het toepassen van de juiste instellingen. Denk aan een contrast tussen een donkere voorgrond en een lichte achtergrond. Jij kunt nog een bepaalde voorkeur hebben voor wat je met je foto wilt laten zien. De camera kan jouw voorkeur niet ‘lezen’.

Daarnaast heb ik vaak genoeg foto’s gezien die met de nodige nabewerking veel sterker uitkomen. Een beetje contrast, levendigheid of met een crop van het beeld. Meestal is dat een kwestie van smaak. En een kwestie van proberen. Zelf ben ik op momenten verrast door het resultaat van een verdere bewerking op de foto’s die ik zelf al bewerkt had. Laat je foto’s aan veel mensen zien. Daar wordt je beter van!

Soms is het ook vanwege het ontbreken van kennis in het nabewerken. Niet iedereen is thuis in Photoshop, Lightroom of welk fotobewerkingsprogramma dan ook. Dat is jammer en zou wat mij betreft een standaard onderdeel van jouw fotografie moeten zijn. In de analoge tijd was je immers ook aan het bewerken met doordrukken en tegenhouden. Als je je foto’s onbewerkt laat zien en je terecht commentaar krijgt, mag je het ontbreken van bewerkingskennis niet als smoes gebruiken.

Tot hoever mag je gaan in je nabewerking?

Daar zijn geen regels voor en iedereen legt de lat op een bepaalt punt neer. Ook hier is het vaak een kwestie van smaak. Het type foto is ook van belang. Van een journalistiek beeld wordt verwacht dat dit zoveel mogelijk de werkelijkheid laat zien. Een mogelijke werkelijkheid is dat overigens, want hier heeft de fotograaf zelf al keuzes gemaakt in wat hij/zij wil laten zien. Maar grove manipulaties aan het beeld zijn uit den boze. Voor de World Press Photo zijn nabewerkingen sowieso not done.

Als jij in jouw foto dat rode jasje groen wilt maken omdat dat net beter uitkomt, waarom niet? Als je het beeld cropt zodat die fietser net niet in beeld verschijnt, prima. Als je dat reclamebord uit jouw foto verwijderd omdat het teveel afleid, be my guest. Let wel, jij bent verantwoordelijk voor alles wat op je foto staat. Als het er dus niet opstaat… wie zijn wij dan om daar wat van te vinden? Achteraf bepaalde onderwerpen die er niet waren in je foto toevoegen heb ik wat meer moeite mee. Probeer je daarmee een niet zo’n interessant beeld juist wel interessant te maken? Waarom nam je de foto dan in de eerste plaats?  En als je dat doet, ben je dan wel eerlijk over wat je hebt gedaan? Of slurp je alle complimenten op en hou je je stil? Pas op, want als je dit te vaak toepast, komt het een keertje uit, en het wordt alleen maar lulliger als men terugkijkt op je eerdere werk, en op dat wat je nog gaat maken.  

Ik heb het hier uiteraard over foto’s en geen gephotoshopte collages of andere kunstzinnige uitspattingen die min of meer geheel in een fotoprogramma tot stand komen, dat is weer een heel ander verhaal.

Wat doe ik aan nabewerking?

Mijn foto’s zijn ook allemaal bewerkt. Ik probeer wel zo min mogelijk te doen en beperk me meestal tot wat basishandelingen, zoals al eerder genoemde contrast, levendigheid, omzettingen in zwart-wit en croppen. Op dit moment ben ik echter bezig met een fotoproject waarbij ik geen bewerkingen toepas. Nouja, het enige is dat ik mijn camera ingesteld heb op zwart-wit in een hoog contrast. Precies waar ik zo van hou. Maar mijn camera bepaalt dus. En al die foto’s laat ik zien. Eerst op instagram, maar daar ben ik sinds kort mee gestopt, zie de vorige post Waarom ik gestopt ben met Social Media en wat het me gebracht heeft. Omdat ik eventjes social-media-moe ben, wil niet zeggen dat dit project stopt. Ik plaats de foto’s – nog steeds alle foto’s die ik maak – onbewerkt op mijn eigen site. Bekijk de foto’s van de maand november. 

Dus terugkijkend op de vraag Wil degene die nooit foto’s nabewerkt en alles laat zien moet ik in dit geval toch mijn hand opsteken. Maar alleen voor dit project!


Foto: Skyler Gerald via Unsplah

Verder lezen:

Volgens mij heeft iedereen wel eens gehoord dat je nooit een foto moet weggooien. En al zeker niet als je hem via je schermpje van je camera bekijkt. Maar houdt iedereen zich ook aan die ‘regel’? Gooi nooit een foto weg

Zodra je de foto in de openbaarheid brengt, gaan de beschouwers er een mening over vormen die ze wellicht ook met je delen. En daar kun je alleen maar blij mee zijn. Kritiek op jouw foto’s is minder fijn dan lofuitingen, maar is wel veel nuttiger. Daar leer je van.… Waarom je je foto’s aan veel mensen moet laten zien

Jij bent verantwoordelijk voor alles wat op je foto staat. Je kunt niet zeggen dat iets onbedoeld op je foto is gekomen. Jij maakt de foto. Jij hebt de compositie bepaalt. En dus ook alles wat in je kader te zien is. Alles.… Jij bent verantwoordelijk voor alles wat op je foto staat

2 Comments

 1. Tja, ik bewerk ook na. Fotograferen in raw, ontwikkelen in CaptureOne.
  Een nuttige quote van The Online Photographer *) over nabewerken – de discussie ging over HDR:
  “For me, my guideline is always to make the picture look natural so that viewers will hopefully look “through” the technique to imagine the original scene; the test for me with processing is whether the processing calls attention to itself, in which case it fails. But that’s just my subjective desire for my own photographs, not a directive everyone else has to abide by. ”
  Een nabewerking faalt als die de aandacht opeist, dat vind ik wel een mooie en heel bruikbare norm.
  vrgr, KeesM

  *) https://theonlinephotographer.typepad.com/the_online_photographer/2017/10/erc-exposure-range-correction.html