Waarom je je foto’s aan veel mensen moet laten zien

  Foto’s maak je in eerste instantie voor jezelf. Als jij tevreden bent, is het goed. Tijdens een Masterclass Storytelling hoorde ik een quote van mijn mentor; “Een foto maak je niet voor in een laatje”. Dat is ook helemaal waar. Beiden zijn waar, de een niet meer of minder dan de ander.

  Het is wel de vraag wat je met de foto’s wilt doen. Maak je hem echt helemaal voor jezelf en bewaar je hem op je computer, of ga je hem afdrukken en ergens ophangen? Zodra je de foto in de openbaarheid brengt, gaan de beschouwers er een mening over vormen die ze wellicht ook met je delen. En daar kun je alleen maar blij mee zijn. Kritiek op jouw foto’s is minder fijn dan lofuitingen, maar is wel veel nuttiger. Daar leer je van. Het is dan ook verstandig om je foto’s aan zoveel mogelijk mensen te laten zien en hun commentaren op te zuigen als een spons. Soms kun je er wat mee, vaak ook niet. Denk er in ieder geval over na, want het kan je veel brengen.

  Echte mensen, geen volgers

  Ik heb het dan uiteraard over commentaren van mensen die je echt kent. Mensen waarvan je weet dat ze kijk hebben op fotografie, of die jou kennen en weten wat voor werk je maakt. Niet de volgers van jouw Social Media kanalen die je enkel een like (of niet) geven en als commentaar niet verder komen dan ‘Nice pic’ of ‘Well done’ of ‘Love the composition’.

  Een mooi voorbeeld waaruit blijkt dat je foto’s aan veel mensen laten zien werkt is van enkele jaren geleden. Ik liet bij een bijeenkomst van mijn Fotocollectief Visie+ de foto’s zien die ik gemaakt hebt voor de Masterclass Storytelling met thema ‘Het gevoel van 17’. Ik had toen ook een paar foto’s meegenomen die ik van mijn jongste zoon gemaakt had als proefopnamen. Na wat commentaar en geschuif werd opeens een foto van hem en één van mij naast elkaar gelegd. Net alsof je een beeldverhaal in 2 foto’s laat zien van hoe het was en hoe het nu is. Grappig, want hoewel ik die foto’s al weken daarvoor afgedrukt had, had ik ze zelf nog niet zo naast elkaar gelegd en het verband gezien.

  Zo zie je maar weer dat je foto’s meer gaan doen als je er meer mensen naar laat kijken. Wat kan er gebeuren als je je werk aan veel mensen laat zien? Dat er verschillende meningen komen. Is dat erg? Nee, juist een zegen lijkt me. Want je kunt die meningen aanhoren (of lezen) en eruit halen wat voor jou interessant is. Doe er je voordeel mee!


  Verder lezen:

  Iedereen die fotografeert – ik beperk me hier tot diegenen die dit niet werkgerelateerd doen – heeft 3 redenen waarom hij of zij fotografeert. Die verschillen in mate van belangrijkheid maar kunnen ook niet zonder elkaar en vullen elkaar aan. … De 3 redenen waarom jij fotografeert