Gooi nooit een foto weg

Volgens mij heeft iedereen wel eens gehoord dat je nooit een foto moet weggooien. En al zeker niet als je hem via je schermpje van je camera bekijkt. Maar houdt iedereen zich ook aan die ‘regel’? 

Ik durf te stellen van niet. En dat is erg jammer. Gemiste kans, want pas op je grote beeldscherm kun je beoordelen of een foto goed of minder goed is.

Ook kan het zijn dat je de foto – als je hem later nog eens bekijkt – opeens wel gaat waarderen. En als dat zo is, dan komt het volgens bondsmentor Stan Kerlen doordat je er destijds nog niet aan toe was. Je hebt je blijkbaar ontwikkeld.

Om een lang verhaal kort te maken. Enkele jaren geleden hebben we een portretworkshop gedaan in de Gelderlandfabriek in Culemborg. Hoewel het een gezellige dag was, had ik achteraf gezien niet zo heel veel foto’s waar ik tevreden over was. De foto’s heb ik overigens wel allemaal gehouden. Opslag is namelijk tegenwoordig geen issue meer. Wel het terugvinden van de juiste foto’s, maar dat is een ander verhaal.

Ik was op zoek naar een foto met een bepaalde schaduw.  Het eenvoudigst zoeken is dan een gerichte zoekterm in Google Fotos geven. Tussen alle resultaten vond ik deze ‘photobomb’ van de portretworkshop. Ik had een dame met een rode hoed voor mijn lens en op het moment van afdrukken liep er een collega-fotograaf door mijn beeld. Direct daarna nog een keer afgedrukt, en niet meer nagedacht over dit jammerlijke geval.

Over tijd kan een foto je verrassen


Maar nu, nu ik dit beeld heb (her)ontdekt, ben ik dus eigenlijk heel erg blij met deze foto. Zo zie je maar dat ondanks alles wat je uitdenkt en uitvoert, je soms door een verrassing gegrepen wordt. Het portret van de dame met de rode hoed heb ik overigens wel weggegooid, die was gewoonweg niet goed.

…en mensen die deze foto niet mooi vinden of begrijpen, die zijn er duidelijk nog niet aan toe!


Verder lezen:

Het kost tijd om te zien wat je zag. Snap je je eigen foto’s niet? Toch was er het moment dat je besloot om de foto te maken. Wat trok je precies? En hoe komt het dat het beeld je nu – na een bepaalde tijd – pas echt het goede gevoel geeft?… Het kost tijd om te zien wat je zag

1 Comment