Wat staat er op jouw foto?

    Weet jij van te voren wat er op jouw foto komt te staan? Fotografen hebben het maar makkelijk. Je richt je camera ergens op en kijkt door de zoeker of het scherm achterop je camera en klaar ben je. Is het zo simpel?

    Hoe anders is dat voor andere disciplines in de creatieve hoek.

    Voordat je iets kunt maken komt er een moment waarop er niets voor je ligt, behalve mogelijkheden, de behoefte om te starten en de angst om die eerste stappen verkeerd te zetten.

    Een schrijver begint met een blanco papier. Een leeg, wit vel dat behoorlijk intimiderend kan overkomen. Zie daar maar eens wat woorden op te zetten die samen een geheel vormen, of het nu een boek betreft of een gedicht. Die eerste woorden typen, waar begin je. Backspace is je vriend.

    Een schilder begint weliswaar ook met een leeg canvas, maar afhankelijk van wat hij gaat schilderen kan hij al een beeld voor zich hebben als hij bijvoorbeeld een landschap schildert. Dat is vergelijkbaar met een fotograaf die een landschap fotografeert. De schilder die iets abstracts wilt maken krijgt wel te maken met de verlammende leegte van het witte canvas.

    Nee, dan de fotograaf. Die heeft het maar makkelijk. Richten en schieten. Klaar.

    Of toch niet? Dat ligt er helemaal aan wat je fotografeert. Het voornoemde landschap is inderdaad een kwestie van richten en schieten, waarbij er uiteraard wel aandacht moet zijn voor de compositie en de juiste camera-instellingen bij jouw idee van de scene.

    Voor veel andere onderwerpen die je kunt fotograferen komt er wel meer bij kijken. Een portret is zo gemaakt, maar een origineel portret vergt wel wat hoofdbrekens en kan bij uitblijven van een creatieve ingeving net zo verlammend werken als een leeg vel papier.

    Als je de straat opgaat voor het schieten van straatfoto’s heb je aan de ene kant legio onderwerpen om voor je lens te krijgen, maar hier kan de overdaad aan opties de nodige stress opleveren.

    Vooraf een idee ontwikkelen om een foto van te maken is vaak wel een goede manier om te starten maar geen garantie voor een geslaagde foto. Hierover schreef ik al eerder in de post Hoe maak je een goede foto.

    Wat staat er op jouw foto? Komt dat overeen met wat je in gedachte had?


    Foto: Steve Johnson via Unsplash

    Verder lezen:

    Bij de start van een nieuw fotoproject komt onherroepelijk de vraag wat je gaat tonen. Wat is jouw invalshoek en hoe ga je die in beeld brengen.… Wat ga je tonen?

    Jij bent verantwoordelijk voor alles wat op je foto staat. Je kunt niet zeggen dat iets onbedoeld op je foto is gekomen. Jij maakt de foto. Jij hebt de compositie bepaalt. En dus ook alles wat in je kader te zien is. Alles.… Jij bent verantwoordelijk voor alles wat er op je foto staat