Het verschil tussen een foto en een snapshot
Iedereen maakt tegenwoordig foto’s. Of dit nu serieuze, journalistieke, artistieke fotografie is, of een doodgewoon vakantie- of familiekiekje, het zijn allebei foto’s. De vraag is dus of er uberhaupt een verschil is tussen die twee ‘vormen’ van fotografie. Eerst maar even wat definities van die twee erbij zoeken.
Snapshot of foto
Snapshot
Een snapshot wordt in het Nederlands vaak vertaald in een momentopname of een kiekje. Dat typisch Nederlandse woord komt van Israël David Kiek, een Nederlandse fotopionier. Volgens Wikipedia is zijn achternaam synoniem geworden voor de pretentieloze, uit de losse pols geschoten foto: het kiekje.
(bron: Wikipedia)
Foto
Een foto is een afbeelding op een plat vlak vervaardigd door middel van fotografie. Een foto geeft relaties weer van objecten, voorwerpen, mensen of dieren uit de werkelijke wereld zoals gezien door de lens van een camera gedurende een (meestal korte) tijdperiode. De naam fotografie werd voor het eerst genoemd door John Herschel, een Engels astronoom, en is gebaseerd op het Griekse φώς (phōs, “licht”) en γραφίς (graphis, “pen, kwast”). In de volksmond wordt een foto ook wel een kiekje genoemd, genoemd naar Israël Kiek.
(bron: Wikipedia)
Hée! Lees die laatste zin nog eens. In de volksmond wordt een foto ook wel een kiekje genoemd, genoemd naar Israël Kiek. Hier zegt Wikipedia dat alle foto’s kiekjes worden genoemd. Dat laten serieuze fotografen zich toch niet aanpraten? Even verder zoeken…
De oogst van een rondje klikken langs online ‘encyclopedieën’ en kennisbanken:
- Foto van een ongeschoolde amateur
- 1) Foto 2) Kiekje 3) Momentopname 4) Onverwacht gemaakte foto
- Amateurfoto, gelegenheidsfoto
- Foto die wordt gemaakt van een doorgaans informele, alledaagse situatie; fotootje; gelegenheidsfoto
- Foto waarvan het spontane karakter belangrijker is dan de fotografische kwaliteiten
- Een informele foto die snel wordt genomen, meestal met een kleine handcamera. Een verzameling familiekiekjes
Planning en precisie
Een foto daarentegen wordt met planning en precisie gemaakt. Waarbij de fotografische kwaliteiten een (belangrijke) rol spelen. In het laatste van bovenstaande punten wordt gesproken van een kleine handcamera – deze definitie komt uit de Oxford Dictionary – en dat zegt dus dat je daarmee een informele, snel genomen snapshot kunt maken. En als je dat doortrekt dat je met een grote (wat is groot in dit geval?) camera dus geen snapshot maakt. Right!
Natuurlijk maakt een compactcamera of zelfs je mobiele telefoon het eenvoudiger om snel een foto te maken als je onderweg bent. Is de foto die je hiermee maakt dan ook direct een snapshot? Zelfs met je telefoon kun je heel gericht zoeken naar de juiste compositie, het gewenste moment afwachten en de foto maken. Oké, de kwaliteit zal zeker iets minder zijn dan een foto van een grote DLSR, maar als je je foto’s niet opblaast tot A0 heb je niet zoveel te vrezen.
Zoals je ook met je grote camera wel degelijk snapshots kunt maken. Wie heeft er niet stiekem uit de heup straatfoto’s genomen. Of moet ik hier straatsnaps zeggen?
Conclusie
Het is moeilijk om het onderscheid tussen en snapshot en een foto te benoemen. Want wat maakt het eigenlijk uit hoe het beeld gemaakt is? Is er een verschil in de beleving als je weet of de foto helemaal uitgedacht en gepland is, of dat het een lucky shot was op het juiste moment? Ik heb veel ‘snapshots’ gezien waarvan ik meer onder de indruk was dan van menig ‘foto’.
Trouwens nog een extra punt voor de snapshots, want bedenk je eens:
Alle snapshots zijn per definitie foto’s, maar niet alle foto’s zijn noodzakelijkerwijs snapshots
Klik ze!
Of voor de minder serieuzen onder onder ons ‘Happy snapping’
Foto: Jametlene Reskp via Unsplash
Verder lezen:
In deze tijd waarin social media niet meer weg te denken is en voor velen van ons een aanzienlijke dagelijkse tijdsbesteding is geworden, wordt alles vastgelegd maar wordt er weinig echt geregistreerd.… Vastleggen en registreren