Vastleggen en registreren

Er zijn dagelijks zo’n 3,5 miljoen Nederlanders actief op Instagram, de helft van het aantal gebruikers. Op Facebook loggen dagelijks 7,1 miljoen Nederlanders in. Youtube krijgt 2,8 miljoen bezoeken uit Nederland per dag. En dat zijn nog maar enkel de grootste social media kanalen. Ik laat hier Whatsapp buiten beschouwing met 9,3 miljoen dagelijkse gebruikers.

Bedenk eens hoeveel foto’s er op dagelijkse basis gemaakt en gedeeld worden op deze platformen *

In deze tijd waarin social media niet meer weg te denken is en voor velen van ons een aanzienlijke dagelijkse tijdsbesteding is geworden, wordt alles vastgelegd maar wordt er weinig echt geregistreerd. Mensen zijn gewend geraakt aan tijdslijnen en scrollen nagenoeg gedachteloos door deze feeds. Nog even en de aandachtspanne van een goudvis overtreft die van ons.

Alles wordt vastgelegd. Tot aan de borden voedsel en glazen drank die we innemen en – echt waar! – foto’s van hoe we wakker worden. Soms vraag je je af waarom mensen… nee laat maar, daar wil ik niet heen.

Niets wordt geregistreerd. In ieder geval weinig. Het maken van een foto, een bewuste foto, is iets wat nog maar weinig mensen echt doen. Snapshots, hoe leuk die ook kunnen zijn, lijken het gros te beslaan van al die miljoenen foto’s die we met zijn allen dagelijks maken. En waarom? Wat is het doel van alles vastleggen terwijl het nauwelijks geregistreerd wordt? Waarom maak je die foto?

Denk daar eens over na, de volgende keer dat je zomaar iets schiet en deelt.

Verder lezen over dit onderwerp: Bekijk Wat ga je tonen en Hoe maak je een goede foto.


Foto: Markus Spiske via Unsplash

* in de internetmonitor 2020 blijkt dat er per minuut op Facebook 147.000 foto’s worden geupload. Instagram stories: 347.222 per minuut. En dat zijn enkel de twee grootste platforms…

Geef een antwoord