Boekreview – Out of Place

    Dit is de eerste boekreview die ik plaats op donkerekamers.nl. Omdat er zoveel mooie fotoboeken verschijnen. Omdat je zoveel kunt leren uit die boeken. Omdat een foto in een boek de kwaliteit en vluchtigheid van online ruimschoots overtreft. En zo kan ik nog wel een aantal redenen opnoemen, all in favor of the book

    Op de eerste zondag in januari kwam ik thuis na het eerste rondje mountainbiken van het jaar, vind ik op de eetkamertafel een pakket met mijn naam. Afzender Losekoot. WAT?

    Bleek dat de fotograaf Bas Losekoot die dag in Culemborg een reportage-opdracht had, een paar straten bij mij vandaan en hij direct zijn boek kwam afgeven. En ik had hem dus gemist. En dan zegt men dat sporten goed voor je is…

    Dat begint gek he? Een fotograaf die persoonlijk een boek komt afgeven. Een boek dat nog niet eens via de uitgever te krijgen is, maar net door de drukker is afgeleverd. Hoe komt dat zo? Ben ik zo bijzonder. Zeker niet.

    Wat wel bijzonder is, is dat dit boek tot stand gekomen is via een crowdfundingactie op voordekunst.nl. En ik heb meegedaan aan die actie. Voornamelijk omdat ik Bas enkele jaren terug heb uitgenodigd om bij de fotoclub (Lek en Licht) een presentatie te geven over zijn project ‘Out of Place’. Een geweldig mooi project dat ik al die tijd ben blijven volgen.  Toen ik zijn oproep zag voor de crowdfunding hoefde ik niet lang na te denken. Daar wilde ik zeker een boek van hebben!

    En nu een jaar later is het zover. Het boek is verschenen. Tijdens de crowdfunding en na het halen van zijn doel is Bas ons op de hoogte blijven houden van de voortgang van het proces. Erg leuk om te lezen hoe hij gewerkt heeft met de bekende fotoboeken ontwerper Teun van der Heiden, de gerenomeerde Duitse uitgever Kehrer Verlag en de Nederlandse boekbinder Patist.

    Eigenlijk zou het boek al eerder klaar zijn, maar door de verschillende formaten papier en papiersoorten duurde de productie wat langer. Er is uiteraard meer onderlinge afstemming nodig tussen alle partijen en er zijn in Europa maar enkele machines die dit proces aankunnen.

    Het boek Out of Place

    De uitgave is werkelijk prachtig. Een gebonden uitgave met een buikbandje. De foto’s komen geweldig uit op dit papier. De verschillende formaten papier zijn gekozen zodat er een letterlijke gelaagdheid van de verschillende steden zichtbaar wordt. Van sommige steden zijn door die verschillende formaten diverse lagen te zien. Die lagen symboliseren  de hectiek en dynamiek van wereldsteden.

    Gelaagdheid in londen – foto: Bas Losekoot

    Bas wil met dit project het gevoel van isolatie laten zien. Het gevoel dat we zelf waarschijnlijk ook hebben als we in een grote stad rondlopen. Hoewel je vrijwel nooit alleen bent, ben je enerzijds geisoleerd van je medemens maar aan de andere kant gaan we ons allemaal gelijk  gedragen.

    Hij is dit project begonnen in 2011 om de gevolgen van toenemende urbanisatie en bevolkingsdichtheid op het menselijk gedrag in megasteden vast te leggen. Hij heeft per stad een maand lang foto’s gemaakt in de straten van New York, São Paulo, Seoul, Mumbai, Hong Kong, London, Lagos, Istanbul en Mexico-Stad.

    Lagos 2013 – Foto: Bas Losekoot

    Naast de geweldige foto’s biedt dit boek nog meer. Bas heeft naast zijn studies Fotografie (Academie voor Beeldende Kunsten, Den Haag) en Cinematografie (Filmacademie, Amsterdam) een master behaald aan de Universiteit van Londen: ‘Photography and Urban Cultures’ en via dit fotoproject zie én lees je zijn persoonlijke gedachten over de urbanisatie. Samen met de socioloog en urbanist Paul Halliday heeft Bas als nawoord een dialoog opgenomen. Het voorwoord is van Hugo Macdonald, een essay genaamd ‘The paradox of living in the city’.

    Wat ik ook bijzonder aan dit boek vind, zijn de mini filmscripts. De Nederlandse thrillerauteur/filmproducent Kasper van Beek heeft op basis van een foto in het boek een fictief verhaal geschreven met de bedoeling in het hoofd van de anonieme stedelingen te kruipen.

    New York 2011 – Foto: Bas Losekoot
    Aan het werk. Mumbai 2013 – Foto: Gert Jan Scholte

    Dit boek is straks verkrijgbaar bij de betere boekhandel, bij bol.com en uiteraard via de auteur zelf. Wil je hem snel in huis hebben (en ik zie geen reden waarom niet) neem dan rechtstreeks contact op met Bas, via mail@baslosekoot.com of bekijk zijn website voor nog meer materiaal.


    Verder lezen:

    Ik ben al geruime tijd bezig met het verzamelen van fotoboeken. Of het nu een retrospectief van een fotograaf is, een specifiek project, een bundeling essays of een studieboek, ik probeer overal mijn hand op te leggen. Mijn fotoboeken bibliotheek