Een fotoboek geeft je controle

  Wat doe jij eigenlijk met je foto’s? Grote kans dat deze nooit verder komen dan je beeldscherm of je mobiel, gedeeld worden op social media of als kleine print getoond worden aan je fotovrienden. Maar als je dan bedenkt waar je zelf je inspiratie vandaan haalt – ik in ieder geval – dan is een fotoboek natuurlijk de ultieme plek waar jouw foto’s het best tot hun recht komen. Ik moet dan ook altijd weer denken aan een quote van mijn mentor: 

  Een foto maak je niet voor in het laatje

  Rosa Verhoeve

  Als je trots of tevreden bent over je foto’s wil je dat andereen hier ook van kunnen genieten (dat hoop je dan ten minste). Dus zorg je ervoor dat dat mogelijk wordt. De makkelijkste en meest gebruikte weg is het delen van jouw beelden via een mailtje aan je vrienden of een post op jouw social media-kanalen. Maarja, zodra je op verzenden hebt geklikt is het uit jouw handen. Hoe krijgen anderen jouw zorgvuldig gecomponeerde, bewerkte foto te zien? Op een beeldscherm dat niet gekalibreerd is, vrij klein is met vettige vingerafdrukken erop of – oh gruwel – een blauw licht filter actief heeft.

  Nee, dan een fotoboek

  De kwaliteit van een goed afgedrukte foto in een boek is geweldig. En in tegenstelling tot een digitaal beeld dat iedereen op een ander apparaat met wie weet wat voor instellingen ziet, heb je bij een fotoboek de volledige controle over wat je toont.

  Daarbij moet je wel op de hoogte zijn van de kwaliteit van de drukker. Er zijn veel verschillende aanbieders van fotoboeken met even zoveel verschillen in kwaliteit. Heb je er eentje gevonden die past bij jouw wensen, ga er dan voor en maak die fotoboeken!

  Ik heb zojuist zelf ook weer een fotoboek gemaakt van mijn huidige project. Het was eigenlijk nog niet te bedoeling want mijn fotoproject is nog in volle gang, maar ik zag een uitnodiging voor een producttest van Saal Digital. Zo’n buitenkans om gedurende mijn project al te onderzoeken of deze aanbieder geschikt is om uiteindelijk het fotoboek te printen laat ik niet schieten. Direct aangemeld en zodra ik toegelaten was tot de producttest ontving ik een voucher van 40 euro om te besteden aan de fotoproducten van Saal Digital.

  Nu had ik enkele jaren geleden al eens een fotoboek bij hen laten maken, waarbij ik tevreden was over de kwaliteit, maar mijn huidige project is andere koek. Sinds maart van dit jaar ben ik bezig met een ontdekkingstocht. Ik wil weten waarom ik fotografeer. Waarom maak ik sommige beelden wel en andere niet? Wat maakt dat ik klik? Zodra ik iets interessants zie tijdens mijn wandelingen, maak ik een foto, een snapshot. Al deze foto’s maak ik met mijn Ricoh GRII, hoog-contrast-filter en plaats ik onbewerkt op mijn portfolio. Als je hier meer van wilt zien, bekijk dan dit project op mijn persoonlijke site borgstijn.nl

  Het toverwoord is highcontrastfilter

  Het toverwoord in de vorige alinea is highcontrastfilter. De foto’s die ik maak hebben allen een hoog contrast. Sterker nog, zwaar contrast dekt de lading beter. Dat maakt het afdrukken van deze foto’s tot een uitdaging. Lopen die diepe zwarten niet helemaal vol, zoals ze uiteraard wel doen op het scherm van een mobieltje? Zijn de nuances in de tonen goed zichtbaar zoals ik ze op mijn gekalibreerde beeldscherm zie?

  Op beide vragen moet ik antwoorden dat Saal Digital daar volledig in geslaagd is. Het fotoboek dat ik ontving is prachtig. Ik had gekozen voor het formaat 28×19 liggend met 44 pagina. Het fotopapier is mat en vrij dik. Het boek heeft een lay-flat binding, oftewel het boek ligt volledig plat. Hiermee kun je eenvoudig je foto over twee bladzijden plaatsen. Daarvoor leenden mijn foto’s zich niet vanwege de verhouding, maar als je door het boek bladert toont de platte ligging van de pagina’s erg mooi en professioneel. Hun software om de layout en indeling te maken werkt eenvoudig. Ik kan niet anders zeggen dan dat ik zeer tevreden ben met de kwaliteit.

  Nu nog afwachten of ik ook tevreden zal zijn met de kwaliteit van mijn fotoproject? Zal het eindresultaat mij net zo blij stemmen als bij dit tussentijdse fotoboek?


  Verder lezen:

  Ik mocht meedoen in een producttest van Saal Digital om een fotoboek te maken in hun Professional Line range. Benieuwd hoe zou dat bevallen is?… Fotoboek producttest

  Ik ben al geruime tijd bezig met het verzamelen van fotoboeken. Of het nu een retrospectief van een fotograaf is, een specifiek project, een bundeling essays of een studieboek, ik probeer overal mijn hand op te leggen. Mijn fotoboeken bibliotheek