Landschapsfotografie is saai

    “Alweer zo’n saai (Nederlands) landschap”. “Leuk hoor, zo’n zonsondergang, maar dat hebben we nu wel gezien”.  “Dus jij gaat in alle vroegte alleen op pad om een foto te maken? Saai”.

    Zomaar wat opmerkingen die je zomaar om de oren vliegen als je een landschapsfoto laat zien. En dan ligt het ook nog aan wie je de foto’s laat zien. Vrienden en familie zullen wat enthousiaster reageren op je foto’s, bij de gemiddelde fotoclub krijg je de handen niet snel op elkaar. Zeker niet bij de wat meer ervaren leden. Zelfs binnen de Fotobond scoren landschappen vaak niet zo hoog in wedstrijden.

    Moet je je daarom maar niet wagen aan landschapsfotografie?

    Zeker niet. Je moet je alleen afvragen voor wie je die foto’s maak. Ik hoop voor jezelf in de eerste plaats. Als dat zo is, doe lekker wat jij wilt! Laat je foto’s zien aan iedereen die ze kan waarderen. Of gebruik ze om oprechte kritieken te ontvangen van ‘kenners’ en verbeter je stijl.

    Hoe je verder de landschapsfotografie vormgeeft is aan jou. Er zijn talloze voorbeelden van fotografen die op hun eigen manier een landschap verbeelden. Om er enkele te noemen die ik zelf erg waardeer – en hierbij overigens ook een aantal niet te noemen omdat de lijst anders veel en veel te lang wordt – kan ik genieten van het werk van bijvoorbeeld: Jeroen Toirkens, Awoiska van der Molen, Corine Hörmann, Kit Young

    Fotografen die ieder een compleet andere en geheel eigen stijl hebben. Dit kleine lijstje geeft al een mooi beeld van de diversiteit van kijken naar een landschap en dit vervolgens verbeelden.

    Stijlen in landschapsfotografie

    Er zijn grofweg 3 stijlen die je kunt gebruiken bij het fotograferen van landschappen. De traditionele, meest voorkomende vorm van landschapsfotografie is de realistische weergave van het landschap, maar voor hen die op zoek zijn naar een meer creatieve benadering zijn er meerdere stijlen, zoals een impressionistische of een abstracte stijl

    Realistisch

    In de realistische stijl geef je het landschap weer zoals je het werkelijk ziet. Deze stijl bevat weinig manipulatie en probeert het tafereel weer te geven zoals onze ogen het zouden waarnemen. Met deze stijl laat je als fotograaf je creativiteit zien door de keuze van de locatie, de instellingen van je camera en de compositie. Voor echt spannende beelden zal je daarnaast ook niet bang moeten zijn voor je wekker. Vroeg opstaan, maar ook plaatsen bezoeken waar geen hond komt of jezelf beschermen tegen slecht weer (wat slecht weer is, daarover wil ik geen discussie starten) zijn nuttige eigenschappen om te hebben.

    Impressionistisch

    Een impressionistische landschapsfoto is weliswaar herkenbaar als een landschapstafereel, maar door het gebruik van de lens, compositie of nabewerking in je favoriete photoeditor wordt het beeld meer een ontwerp dan het land zelf. De creativiteit van fotograaf bestaat erin manieren te vinden om te interpreteren wat het landschap voor hem of haar als fotograaf vertegenwoordigt. Je kunt bijvoorbeeld getrokken worden door kleuren of lijnen, patronen, vormen en/of beweging.

    Abstract

    Nog vervreemdender (is dat een woord?): Abstracte landschapsfotografie. Deze stijl brengt het genre tot op het randje of zelfs erover. Foto’s kunnen bijna onherkenbaar zijn als een landschap; toch geven de meest effectieve beelden een hint naar het oorspronkelijke landschap.

    Wat vind ik er nu zelf van?

    Saai? Allerminst! Waar ik toen ik begon met fotograferen ook aangetrokken werd door het landschap, ben ik me in de jaren erop meer gaan richten op andere vormen van fotografie. Door het volgen van workshops en mentoraten leer je 1) nieuwe vormen en 2) wat bij jou past en wat je leuk vind (op dat moment). Ook ben ik zelf meer in series en projecten gaan fotograferen. Zomaar ergens naartoe gaan en losse foto’s maken geeft mij niet de meeste energie.

    Maar recentelijk ben ik toch weer op landschapsfotografie uitgekomen voor mijn nieuwe project. Weliswaar op mijn eigen manier, in zwart-wit, met veel contrast en – hopelijk – met een extra laag zodat het niet enkel foto’s van een landschap worden. Zodra dit project wat meer handen en voeten heeft gekregen zal ik er nog eens aandacht aan geven. Voor nu moeten vooral de ideeën uit mijn hoofd en op het beeld! 

    Nog even over die stijlen van landschapsfotografie. Welke stijl van heeft jouw voorkeur?


    Foto: Lobostudio Hamburg via Unsplash

    Verder lezen:

    Weet jij van te voren wat er op jouw foto komt te staan? Fotografen hebben het maar makkelijk. Je richt je camera ergens op en kijkt door de zoeker of het scherm achterop je camera en klaar ben je. Is het zo simpel? Wat staat er op jouw foto?