5 tips voor het selecteren van foto’s

    Selecteren is het moeilijkste onderdeel van fotograferen. Want dat fotograferen… dat is toch weinig meer dan iets voor je lens krijgen en afdrukken, al dan niet met de juiste instellingen. Toch?

    De digitalisering van fotografie heeft een groot probleem verholpen; geen kosten voor elke klik van je camera. In het filmpjestijdperk moest je voorzichtiger omgaan met de beelden die je wilde vastleggen. Enerzijds doordat er maar een beperkt aantal foto’s per rolletje geschoten kon worden, anderzijds vanwege de kosten van het ontwikkelen.

    Opslagruimte is geen issue meer

    Tegenwoordig speelt beide niet meer. Ruimte is geen issue meer. De huidige, steeds goedkoper wordende opslag van zowel sd-kaarten als harde schijven en cloudopslag, maken dat je kunt blijven schieten. Maar is dat wel de juiste aanpak? Houdt je hierdoor focus in wat je wilt bereiken met je foto’s? Of ga je los en zie je later op je pc wel of er iets bruikbaars tussen zit?

    Ontwikkelkosten zijn ook niet meer in verhouding met vroegah. Nu druk je enkel nog die foto’s af die je in de digitale donkere kamer hebt geoptimaliseerd. Als je uberhaupt al foto’s afdrukt, want de overgrote meerderheid wordt enkel nog gedeeld op Social Media (de bekende platforms of via chatapps met familie en vrienden) of leeft verder op een harde schijf.

    Ruimte is geen issue meer. Het gevaar van veel schieten ligt op de loer. Voordeel is dat er wat te kiezen valt. Nadeel is dat het moeilijker wordt om het juiste beeld te selecteren. Want wat is nu het beste beeld? En wat moet je doen als je een foto wilt selecteren uit een batch foto’s? Allerbelangrijkste wat ik hierbij heb geleerd is dat je nooit een foto weg moet gooien als je deze enkel op het kleine lcd-schermpje avan je camera hebt bekeken. Maar natuurlijk zijn er nog meer handvatten die het makkelijker maken on een foto(serie) te selecteren.

    Wat helpt je bij het maken van een selectie?

    1. First time right

    Probeer direct het juiste beeld in je camera te maken. Dit zorgt ervoor dat je minder beelden hebt om te selecteren én ben je minder tijd kwijt aan het editen van je beeld.

    Noot: Als je niet zeker bent of de gekozen instelling werkt – via het lcd-scherm kun je niet echt goed beoordelen – kun je natuurlijk juist veel dezelfde foto’s maken met diverse instellingen om achteraf te leren welke instellingen juist zijn voor jouw foto’s. Dit helpt niet echt bij het selecteren, maar leert je wel een hoop over fotografie 😉

    2. Neem afstand

    Veel fotografen gaan direct na de shoot thuis aan de slag met hun foto’s. Het gevaar hierin schuilt in dat je nog te betrokken bent bij je foto’s. Je hebt zo net gemaakt, weet nog precies hoe je je voelde toen je afdrukte. Allerlei zaken die mee kunnen spelen in jouw selectie, maar die voor een beschouwer niet meespelen. Zorg ervoor dat je je foto’s als een goede wijn laat rusten. Neem afstand, ook emotioneel, en bekijk je werk eens een of enkele weken later als je gaat selecteren.

    3. Verzamel meningen

    Een van mijn mantra’s is Laat je foto’s aan veel mensen zien en daar zal ik altijd achter blijven staan. Velen weten meer dan één. Zorg wel dat je meningen vraagt van mensen met kennis van zaken. Een fotograaf kijkt anders naar foto’s dan die lieve burvrouw die gek is op laten we zeggen zonsondergangen. Verzamel dus feedback, neem alle meningen mee, en vorm daarmee je eigen mening. Het is jouw foto(serie) dus jij bepaalt uiteindelijk!

    Noot: voor een selectie die ik laatst moest maken heb ik aan een selecte groep fotografen die ik bewonder een powerpoint gestuurd met de selectie die ik zelf voorstelde, aangevuld met nog wat andere kanshebbers voor de serie. De vraag was welke selectie zij zouden maken en waarom. Hier kwamen uiteraard andere selecties uit met diverse argumenten waarom juist die beelden en die volgorde. Zeer waardevol.

    4. Samenhang

    Werk je in series, kijk dan naar naar samenhang in de beelden. Zorg dat de beelden in je serie dezelfde beeldtaal hebben, dezelfde kleurtoon, enz. Ook moet je rekening houden met aanvullende informatie in de opvolgende beelden. Als je een verhaal vertelt met je serie, zijn alle beelden dan echt nodig? Is de volgorde goed? Zitten er geen doublerende foto’s bij? Maak iets dat één geheel is, maar toch anders.

    5. Schuiven, eindeloos schuiven

    Print je foto’s uit, dan krijg je een beter overzicht en kun je eenvoudiger schuiven.
    Voordat je je foto’s gaat bewerken, print je de kanshebbers uit in klein formaat. Dat hoeftt helemaal niet fancy, gewoon uit je eigen printer bij de drogist op de hoek. Wat mbij mij zelf altijd goed werkt is de foto’s ophangen in mijn werkkamer op een ijzerdraad met magneetjes. Heb 3 van die draden die in mijn schilderijen- ophangsysteem hangen. Zo zie je de foto’s een langere tijd, kun je zien of ze je gaan vervelen en schuif je zo af en toe om andere combinaties te krijgen.

    Als alternatief kun je dit ook digitaal doen in je favoriete fotobewerkingsprogramma of met tools als Miro of Jamboard, maar er gaat niets boven het vasthouden van je foto’s en deze heen en weer te schuiven.


    Verder lezen:

    Als je gaat werken aan een fotoserie zijn er natuurlijk talloze tips en adviezen. Lees mijn tips uit eigen ervaring bij het maken van mijn recente serieprojecten.… 5 tips bij het maken van een fotoserie

    Het maken van fotoseries met samenhang is lastig. Terwijl het woord serie als betekenissen ‘een groep bij elkaar horende dingen’, een ‘rij van dingen die elkaar opvolgen’, een ‘eenheid’, een ‘aantal elementen op volgorde’ heeft. Je zou zeggen dat dit voor iedereen een heldere uitleg is. Samenhang in fotoseries