Talent is overgewaardeerd

  Ik las laatst een leuke review van de autobiografie van Bruce Springsteen. Hoewel hij nu the Boss wordt genoemd (en terecht) was dat niet altijd het geval.

  In zijn biografie lees je onder andere dat
  – hij geen aanleg had in gitaarspelen, kon geen noot spelen en stopte al snel met lessen.
  – hij niet kon zingen. Elke band waarin hij zat die op zoek was naar een zanger, Bruce werd niet uitgekozen.
  – zijn publiek weg liep, zijn agent beantwoorde zijn telefoontjes niet meer en tenslotte stopten zijn bandleden er mee.

  Toch is hij nu wereldwijd een van de meest gewaardeerde artiesten.

  Talent is overgewaardeerd, vaardigheid is te leren.

  Door blijven gaan. Continu blijven proberen en leveren. Elke keer weer opdagen en ‘ je ding doen’ [onderdrukt braakneiging]. Ongeacht de reactie of het uitblijven daarvan. Daar doen we het toch zeker niet voor. Ga door met wat je leuk vind. Dat heeft helemaal niks met talent te maken, maar met doorzettingsvermogen.

  Als je maar lang genoeg iets beoefent, wordt je er vanzelf goed in. De auteur Malcolm Gladwell betoogt in zijn boek Uitblinkers dat het 10.000 uur kost om iets onder de knie te krijgen.

  Waar wacht je op?


  Foto: Brett Jordan via Unsplash

  Verder lezen:

  Als je gaat werken aan een fotoserie zijn er natuurlijk talloze tips en adviezen. Lees mijn tips uit eigen ervaring bij het maken van mijn recente serieprojecten.… 5 Tips bij het maken van een fotoserie

  Fotografie is een creatieve bezigheid, maar hoe zorg je er nu voor dat die creativiteit gaat vloeien? Sommigen zullen beweren dat je alles open moet laten, meer out-of-the-box denken en daar is zeker wel wat voor te zeggen.… Omarm beperkingen