6 redenen om je oude camera te houden en geen nieuwe te kopen

6 redenen om je oude camera te houden en geen nieuwe te kopen. Op zoek naar een nieuwe camera? Gegrepen door die advertentie met het nieuwste model met die gave verbeterde features? Overtuigd door je vriend die niet op kan houden met het aanprijzen van dit nieuwste technologische hoogstandje?  

Allemaal redenen om toe te geven en je knip te trekken. Maar is dat eigenlijk wel nodig? Tuurlijk zal die nieuwe camera functionaliteiten hebben die jouw camera mist of die in ieder geval verbeterd zijn. Nogmaals, is dat eigenlijk wel nodig?

Hier noem ik een 6-tal redenen om je oude camera te houden en niet toe te geven aan de lokroep van fabrikanten:

1 Je gaat er geen betere foto’s door maken

Dat die nieuwe camera betere features heeft, wil niet direct zeggen dat jouw foto’s beter worden. Wat beter precies is, wil ik voor nu graag buiten beschouwing laten. Waarschijnlijk zal je foto kwalitatief wel beter worden, maar zie je dat ook als je de foto niet opblaast tot A2 of groter? Technisch beter bij dezelfde instellingen (vraag: zijn dat ook de correcte instellingen?), maar qua compositie, kadrering en keuze van je onderwerp verandert er niets met je nieuwe camera. Jouw foto, jouw verantwoordelijkheid. Een technisch goede, slecht gekozen foto blijft een… laat ik het een minder aantrekkelijk beeld noemen.

2 Je kent je camera als je broekzak

Jouw relatie met je camera is als een vriendschap die steeds dieper gaat. Je leert elkaar steeds beter kennen en hebt aan een halve instelling genoeg. Het gebruiksgemak en daarmee de beheersing van jouw favoriete instellingen maakt dat je sneller kan handelen om het beeld te schieten dat voor je verschijnt

3 Je kunt niet ieder jaar een nieuwe camera kopen

Ik weet niet hoe het met jouw financiën staat, maar waarschijnlijk kun je niet ieder jaar een andere camera kopen. Als je dat wel kan én doet, stop dan verder met lezen. Zonde van je tijd. Beter lees of kijk je camerareviews, op zoek naar ’the next best thing’ 😉

4 Je hebt de nieuwste features niet nodig 

Minder ISO ruis, snellere autofocus, meer beelden per seconde. Heb je dat echt nodig? Waarschijnlijk zitten er functie op de nieuwste camera’s die je niet zult gebruiken. Zelfs de functies van een instapmodel zijn al superieur aan de functies van een camera van zeg 10 jaar geleden.

5 Investeer in kennis, niet in apparatuur

Wat is je doel? Waarom fotografeer jij? Doe je dit (semi)professioneel en wil je geld verdienen? Dan  nóg kun je je afvragen of je echt altijd het nieuwste model nodig hebt. Op een gegeven moment ben je op het punt dat het type fotografie waar jij je mee bezig houdt prima volstaat met je huidige camera. Ik zou mijn geld dan liever uitgeven aan boeken of cursussen. Investeer in kennis. Dat helpt je fotografie verder vooruit dan dat toprange model. Zorg wel dat je je goed informeert voordat je een boek koopt of een cursus volgt. Tegenwoordig is iedereen coach en iedereen heeft de wijsheid in pacht. Lees reviews en vraag anderen waarvan ze veel geleerd hebben.

6 Omarm de beperkingen van je camera

Zoals je met een vast brandpunt zoomt met je voeten, zo kun je ook gebruik maken van de beperkingen van je camera. Je creativiteit kan begrensd worden door de veelheid aan mogelijkheden die je camera kent. Zodra je alles kan doen, zul je uiteindelijk vaak niets doen! 

Haal het uiterste uit je camera. Zoek de grenzen van de mogelijkheden op en maak je dit eigen. Juist deze beperkingen leren je op een andere manier toch die beelden te schieten die je in gedachte hebt.


Foto: Pratik Gupta via Unsplash

Verder lezen:

Jij bent verantwoordelijk voor alles wat op je foto staat. Je kunt niet zeggen dat iets onbedoeld op je foto is gekomen. Jij maakt de foto. Jij hebt de compositie bepaalt. En dus ook alles wat in je kader te zien is. Alles. Als er iets niet klopt, is dat jouw schuld. Jij bent verantwoordelijk voor alles wat op je foto staat

Fotografie is een creatieve bezigheid, maar hoe zorg je er nu voor dat die creativiteit gaat vloeien? Sommigen zullen beweren dat je alles open moet laten, meer out-of-the-box denken en daar is zeker wel wat voor te zeggen.… Omarm beperkingen

1 Comment