Waar komt jouw stijl vandaan?

Jouw stijl komt voort uit wie je bent, komt uit je persoonlijkheid. Jouw stijl wordt bepaald door de som van je ervaringen. Het filter dat jij over de wereld legt is niet compleet vergelijkbaar voor iedereen. Jouw voorkeuren zijn als een vingerafdruk. Uniek.

Je moet niet iemands stijl kopieren. Maak het echt. Laat het uit jezelf komen. Overigens kun je jouw stijl wel vormen door je te laten inspireren door de stijl van iemand die je bewondert. Een kopie voelt gewoon niet eigen.

Introvert of extravert

De bekende Engelse straatfotograaf/hobbyfilosoof Sean Tucker – bekijk en luister die man op zijn youtube-kanaal! – is introvert en kwam erachter dat hij zijn eigen gevoel van isolement verbeeld, schiet. Dat is een mooi inzicht en helpt je verder in het vinden van je eigen stijl, de stijl die past als een jas.

Ik ben zelf ook introvert en hou niet zo van felle kleuren. Eén van de redenen voor mijn overwegend zwart-witte fotowerk. Ik hou van de nuances in het zwart en het grijs. Het contrast dik aangezet omdat mijn foto’s sowieso geen weergave van de werkelijkheid zijn, maar een verbeelding van mijn realiteit.

Wij hoeven slechts te genieten van een fotograaf met een eigen stijl

Een goeie psycholoog zal het karakter van een fotograaf met een bepaalde eigen stijl prima kunnen duiden. Is dat belangrijk voor ons fotografen? Totaal niet. Wij hoeven slechts te genieten van een fotograaf met een eigen stijl. Of we die stijl nu wel of niet waarderen, is niet relevant. We kijken naar een fotograaf die gevonden heeft waar hij energie van krijgt en plezier aan beleeft. Hoe cool is dat?

Is dat geen inspiratie om op zoek te gaan jouw stijl?


Hier nogmaals even een oproep om de video’s van Sean Tucker [hier zijn YouTube-kanaal] te gaan bekijken. Deze man is echt goud! Lekker no-nonsense over fotografie praten zonder gewichtig te doen. En in de tussentijd zegt hij nog eens wijze dingen.

Foto: compilatie van de instagramfeed van Maarten Rots

1 Comment

  1. Goed artikel! Belangrijk om sowieso jezelf te blijven en niemand te kopieren. Inspiratie is prima, maar geef er je eigen draai aan.

    Dank voor de tip van Sean Tucker. Kende ik niet, maar ziet er interessant uit. Ga ik bekijken.