Wat maakt dat jij klikt?

Hoe maak jij foto’s? Wat zorgt ervoor dat jij klikt? Waarom druk je de sluiterknop op sommige momenten wel in, en op andere momenten niet?

In een aflevering van de podcast ‘The Candid Frame’ van Ibarionex Perello wordt de vraag gesteld hoe je fotografeert. Ik weet even niet meer welke, dus als je echt meer wilt weten, ga het luisteren, maar pas op, er zijn al meer dan 500 afleveringen

Voordat ik doorga, wil ik even verder ingaan op deze podcast. Ibarionex interviewt wekelijks een fotograaf en deze gespreken van een uur (om en nabij) zijn zeer de moeite waard. De podcast bestaat al meer dan 13 jaar en alle afleveringen zijn terug te luisteren via iTunes of Spotify. Ook kun je een speciale app downloaden of via de browser luisteren op https://www.ibarionex.net/thecandidframe. Supertip!

 Maar goed, de vraag dus hoe je fotografeert. 

Daarmee bedoel ik niet welke camera-instellingen je gebruikt of met wat voor type camera. Het gaat om waar je naar kijkt. Waar let je op?  Kijk je in eerste instantie naar de compositie, wordt je juist getrokken door kleuren of zie je een verhaal in een foto? 

Als je je foto’s analyseert zie je als het goed is wat jou triggert om een foto te nemen. Misschien heb je wel een map met je favoriete beelden of maak je per jaar een boek met jouw topfoto’s van dat jaar. Blader er eens doorheen en bedenk waarom je die foto genomen hebt? Waar wordt je oog door getrokken?

 Hoe werkt dit voor mij?

Zelf maak ik bijna alleen maar zwart-wit beelden. Mijn camera staat hier zelfs op ingesteld. Bij mij zijn het dus niet de kleuren die in eerste instantie de aandacht trekken, hoewel ik bepaalde kleuren wel vermijd omdat ik weet dat die in zwart-wit niet werken (blauw en rood bijvoorbeeld). Ik word meer getrokken door een bepaalde compositie, door lijnenspel. Maar vaak probeer ik ook het verhaal in de foto te zien. Dat komt doordat ik meestal aan projecten werk en probeer de foto’s an sich ook een extra lading mee te geven.

Afgelopen jaar ben ik wat meer gaan nadenken over wat mij nou trekt in fotografie. Ik merkte dat ik buiten mijn projecten om, meestal in de vorm van een mentoraat, vrij weinig foto’s nam. Daarom ben ik een project gestart om te achterhalen wat voor foto’s ik maak. Dat project loopt nog en hier haal ik enorm veel plezier uit. Daarbij ontstaan er ook geweldige beelden die in combinatie met andere beelden heel goed werken. Ik zal hier binnenkort – als ik verder ben in het project – wel een post aan wijden. 

En? Hoe maak jij je foto’s? Weet jij nu al van jezelf wat jou triggert? Kijk ook eens in je oudere mappen. Misschien is jouw manier van kijken in de loop van de tijd onbewust gewijzigd.


Foto: Rolands Zilvinskis via Unsplash

Verder lezen:

Heb jij enig idee hoeveel foto’s je per jaar maakt? Ik niet. Maar toen ik daar achter kwam, schrok ik wel een beetje. Niet omdat ik er zoveel maakte, maar juist doordat ik helemaal niet zoveel schiet als ik dacht.… Hoeveel foto’s maak jij?

1 Comment